Zamijenite li u svojim kuhinjskim ormarićima ovih nekoliko stvari, kuhat ćete i hraniti se zdravije

Zdrava i osviještena prehrana zahtijeva vrijeme, posvećenost i organiziranost kako bi se među ponuđenim namirnicama izabrale one najbolje i najzdravije. Da bi se taj put malo skratio, pomažu savjeti australske blogerice sa svjedodžbom health coacha Mashe Zaric, koja na temelju vlastitog iskustva preporučuje ove zdravije zamjene.

Obični umak od soje zamijenite tamarijem – u oba je slučaja riječ o umaku od fermentirane soje, ali tamari je nusproizvod pripreme miso paste te sadrži samo soju, vodu i morsku sol, dok u “običnim” umacima od soje ima i pšenice, a nerijetko i mononatrijevoga glutaminata (MSG-a).

Kukuruzni škrob zamijenite kuzuom – za zgušnjavanje umaka, juha, nadjeva za kolače obično se upotrebljava kukuruzni škrob. No većina takvih proizvoda jako je prerađena te tretirana kemikalijama. Kuzu prah nema okusa, dobiva se od korijena kuzua, a osim što zgušnjava jela, ima ljekovito djelovanje: pomaže kod probave i prehlade te umiruje živce. Prije dodavanja u jelo, najbolje ga je razmutiti s malo hladne vode.

Običnu sol zamijenite himalajskom ružičastom ili barem morskom solju – himalajska sol sadrži 84 minerala i elementa u tragovima te pomaže uravnotežiti pH vrijednost u organizmu i održati šećer u krvi stabilnim.

Narančaste sušene marelice zamijenite smeđima – konvencionalne sušene marelice zadržavaju narančastu boju zato što se tretiraju sumporom (kao i ostalo sušeno voće u takvoj proizvodnji). Zbog sumpora mnogi nakon konzumacije sušenog voća imaju glavobolje. Organski sušene marelice smeđe su boje – upravo onakve kako i trebaju izgledati kad su prirodno osušene.

Kakao zamijenite sirovim kakao prahom – obični se kakao prerađuje na visokim temperaturama pa izgubi sve vitamine i minerale te ostale hranjive tvari koje inače sadrži sirovi kakao: magnezij, željezo, bakar, kalcij, kalij i mangan.

Proizvode u plastičnoj ambalaži i limenkama zamijenite onima u staklenoj ambalaži – time se izbjegava bisfenol (BPA), koji loše utječe na endokrini sustav. Danas se sve više proizvoda koji su se nekad pakirali samo u limenke može naći i u staklenoj ambalaži. Iako na mnogim proizvodima piše kako su bez BPA, njegova zamjena – BPS – jednako je štetna.

Izvor: Sensaklub.hr