Magareće mlijeko, sušeni penis krokodila, žlijezde bika, ... Sve ovo su sastojci afrodizijačke kuhinje prije nekoliko stotina godina. Ne morate se bojati, imamo za vas bolje specijalitete. Ali najprije malo teorije.

KAKO DJELUJU?

Afrodizijaci potiču u tijelu izmjenu tvari, stimuliraju središnji živčani sustav, dovode krv u spolne organe i povećaju njihovu osjetljivost te općenito izazivaju veselje i dobro raspoloženje. Sve to djelo je kombinacije vitamina, minerala i ostalih tvari iz hrane.

Naravno, ni najjači afrodizijak neće djelovati u slučaju prejedanja. Znači treba jesti umjereno, i to najkasnije sat vremena prije planirane akcije.

Kako biste uživali ne samo u okusu nego i svim ostalim osjetilima, potrebno je pripremiti i prostor. Uz jelo su bitne i boje koje potiču okuse i dobro raspoloženje. Isprobajte boju cimeta i narančastu.

Kavijar

Ikra sadrži i veliku količinu vitamina, mineralnih tvari i elemenata u tragovima (osobito fosfor), čime hrani živčane stanice. Poticajan učinak kavijara bit će još jači uz votku.

Čili

Papričice su iznimno ljute, baš kao i korijen wasabi i ostali začini nakon čije konzumacije će vam na čelu izbiti znoj, ali djeluju kao dobri stimulatori.

Zašto? Tvari koje sadrže ubrzavaju otkucaje srca, potiču prokrvljenost organa, izazivaju znojenje…, a sve to vodi do spavaće sobe.

Za zagrijavanje je idealan ljuti napitak, može i bez alkohola. Izmiksajte u shakeru mineralnu vodu, sok i malo sirupa od nara, led i prstohvat čilija.

Vanilija

Probajte je u laganom desertu. Primjerice, u sladoledu ili u crème brûlée.

Njezin privlačan sladak miris i okus izazivaju osjećaj euforije i pozitivno utječu na središnji živčani sustav. Indirektno tako djeluju i na seksualne podražaje kako u muškaraca tako i u žena.

Čokolada

Veliku moć kakaa poznavali su već Azteci i Maje u pretkolumbovskom razdoblju. Pripremali su jaki čokoladni napitak koji su pili vladari prije posjeta svojim haremima. Danas znamo zašto. U čokoladi se nalazi ‘kemikalija ljubavi’ feniletilamin.

Feniletilamin je prirodni amfetamin koji pojačava intimne doživljaje i strast, a osim toga ima jako antidepresivno djelovanje te ublažava osjećaje straha.

Nedavno je otkriveno da čokolada sadrži i tvar pod nazivom anandamid koji stimulira u mozgu iste živčane centre kao marihuana.

Kombinacija ovih dviju tvari s dopaminom, triptofanom i ostalim sastojcima čokoladu stvarno pretvara u hranu za bogove.

Vrući napitak od čokolade, šlaga i cimet sigurna su ulaznica za spavaću sobu.