Kada vani postaje sve hladnije, nema ništa ljepše od boravka u toplom domu – uz svjetlost svijeća, šalicu kave ili čaja te prve blagdanske keksiće

Kaki

Ovi slatki vitaminski ‘paketići’ (s puno vitamina A i C te željeza) izvrstan su dodatak desertima.

Zrele mekane plodove prerežite nožem po sredini pa žlicom izvadite jestivu sredinu, kao i kod kivija.

Ljuti ‘dečki’

Oni su mali, nalikuju lampionima i tko ih samo jednom kuša, ne zaboravlja ih tako lako. Habanero ili antilski čili spada u najljuće primjerke ljutih papričica.

profimedia-0251908425

Na ljestvici ljutine od 0 do 10 (od neutralnog do eksplozivnog) nalaze se na 8-9. Za začinjanje, ostale sastojke samo malo protrljajte uz ovaj čili.

Nebeske slastice

Kada se u kolačima i ostalim desertima nađu čokolada, nugat i banana, ozarenost lica i slatko mljackanje su zajamčeni!

Pogledajte recepte za ukusne cupcakese, brownie kolačiće od čokolade i mnoga slatkih iskušenja.

Hren

Ljuto korjenasto povrće godi uz meso, ribu, umake i svježi sir. Kako se ljutina ne bi izgubila, dodajte ga svježe naribanog pred kraj kuhanja.

Naranča

Slatko (ponekad i kiselkasto), svijetlo (a ponekad i tamnocrveno) voće, sa ili bez koštica – naranča nije uvijek ista.

profimedia-0120819843

No, svaka je sorta zdrava- prepune su vitamina C koji je itekako potreban u vrijeme hladnog vremena i prehlada.

Repica

Slavi polako svoj veličanstveni povratak u mnogobrojne kuhinje. Ovo povrće odlično je u varivima, ali super je i za paniranje, fritiranje i prženje.

Zeleni kupus

Omiljeno jesensko-zimsko povrće možete držati u hladnjaku 2-3 dana, a možete ga i zamrznuti. Recepte za jela s kupusom pronađite na našem portalu.

Kaki s karamelom i čokoladnom pjenicom

  • 150 g gorke čokolade
  • 150 g mliječne čokolade
  • 2 cl konjaka
  • 50 ml espressa
  • 5 žumanaca
  • 3 žlice vanilin šećera
  • 5 bjelanaca
  • 50 g šećera
  • 125 g vrhnja za šlag
  • 100 g šećera
  • 2 kakija
  • 2 žlice soka od limuna
  • 50 ml jabučnog soka
  • žlica ružmarinovih iglica

priprema

  1. Na pari otopite čokolade s  konjakom i 50 ml espressom. Izmiksajte žumanaca s vanilin šećerom.
  2. Odvojeno izmiksajte bjelanaca s 50 g šećera pa stucite čvrsti šlag od vrhnja. Umiksajte smjesu od žumanaca u smjesu s čokoladom.
  3. Lagano umiješajte i smjesu s bjelancem te šlag, zagladite površinu i stavite u hladnjak na oko 3 sata.
  4. Karamelirajte 100 g šećera pa mu dodajte 2 kakija narezana na ploškice. Razrijedite sa sokom od limuna te jabučnim sokom pa kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta.
  5. Dodajte žlicu ružmarinovih iglica. Poslužite kaki s kuglicama čokoladne pjenice.

Preporučujemo