Kako samo miriše! Već pri samom pečenju, kolači s ovim neodoljivim začinima razvijaju aromu kojoj nitko ne može odoljeti

Orašasti plodovi

Bademi, lješnjaci, orasi i pistacije najbolju aro­mu razvijaju kad su svježi. Ako vam ostane dio, spremite u hladnjak.

Grožđice

Sušene bobe grožđa zaslađuju voćni kruh, kuglof i razne druge keksiće i kolače. Prije uporabe ih se može namočiti u rum ili konjak.

Citronat

Kandirana limunova kora odličan je dodatak raznim kola­čićima i kuglofima. Čest joj je pratitelj arancin, kandirana narančina kora.

Cimet

Ovaj klasični začin ne­ zamjenjiv je u mnogim božićnim kolačima. Prutići cimeta aromatizi­raju kompot, kuhano vino i punč.

Vanilija

Od crne mahune vanilije upotrebljava se srž, koja je najčešće aromatični dodatak keksićima i kolačićima.

Klinčići

Ako se koriste cijeli, ta­da najačešće aromatiziraju kuhano vi­no. Mljeveni su odličan dodatak voćnom kruhu, kuglofu te raznim keksićima i kolačićima.

Cvat muškata

Miriše inten­zivnije od muškatnog oraščića, a uvi­jek se rabi mljeven, primjerice za me­denjake.

Đumbir

U kolačima se rabi kan­di­ran, nasjeckan ili mljeven. Njego­va posebna aroma odlično zaokružuje razne keksiće i medenjake.

Kardamom

Odličan je u kom­binaciji s cimetom, a najbolje je arome kad je svježe mljeven. Savršen je do­datak voćnom kruhu i raznim keksići­ ma, posebice medenjacima.

Zvjezdasti anis

Ovaj se za­čin, osim kao dekoracija, rabi i kao dodatak raznim kompotima, likerima i marmeladama. Anis budući da je vrlo intenziv­ne arome, upotrebljava se u malim količinama. Rabi se i mljeven i u obli­ku sjemenki

Muškatni oraščić

Najbolje je kad se oraščić svježe nariba jer tada razvija punu aromu. Rabi se kao do­ datak mnogim kolačićima i keksićima.

Piment

Ove sušene bobice vr­lo su intenzivne arome. Odličan su dodatak keksićima.

Med

Tekuće zlato je čest sasto­jak božićnih kolača. Jedinstvanim okusom i mirisom obogaćuje razne kolače i keksiće, posebice medenjake.