Maslac često mažemo na kruh. Međutim, s njime se mogu pripremiti izvrsna jela Ne moramo uvijek dodavati samo začinsko bilje.

Što je više varijanti, to je okus raznovrsniji. U maslac sa začinskim biljem možete umiješati različite sastojke, kao što su sok i kora od limete, sušene gljive, češnjak, čili, sir, muškatni oraščić, cimet i curry.

Jednostavno i brzo

Lako je napraviti maslac od vrhnja: miješajte vrhnje dok se od njega ne odvoji voda. Masnoću uzmite rukom, operite hladnom vodom – i maslac je gotov.

Svježe prženi kruh

Odličan je ako ga premažete maslacem, ali još je ukusniji ako ga premažete aromatičnim maslacem.

Maslac s korijandrom i limetom

Sastojci:

  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 2 protisnuta češnja češnjaka
  • 3-4 žlice svježih, nasjeckanih listića korijandra
  • 1 žlica soka od limete
  • kora od 2 limete

Maslac s orasima i grožđicama

Sastojci:

  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 2-2,5 žlica smeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 4 žlice prženih nasjeckanih oraha
  • 4 žlice grožđica

Čokoladni maslac s lješnjacima

Sastojci:

  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice šećera
  • 4 žlice nasjeckanih prženih lješnjaka

Priprema

  1. Stavite omekšali maslac u posudu te pjenasto izmiješajte. Dobro umiješajte sastojke u maslac.
  2. Na čistu radnu površinu položite papir za pečenje ili prozirnu foliju. Na to stavite aromatični maslac pa oblikujte valjak, a krajeve zavežite kuhinjskim koncem ili tankom trakom.

Maslac sa začinskim biljem izvrsno godi uz odreske, a slatki maslac je idealan sastojak za deserte, poput kuglofa ili voćnog kruha, ili za tost.