Ovaj klasik talijanske kuhinje brzo se priprema, a pravi je kulinarski multitalent

Dodatak za juhu

Kremaste juhe garnirajte s malo pesta stavljenog na sredinu tanjura ili izvučenog u obliku spirale. Osim što će ljepše izgledati, dobit će novi aromatični štih.

Pesto možete dodati u složence i variva od povrća ili graha.

Klasično jelo sa špagetama

Superbrzi, ukusan i lagan ručak: al dente skuhane špagete ocijedite i sačuvajte malo vode od kuhanja.

Po porciji dodajte 1-2 žlice pesta, umiješajte malo sačuvane tekućine pa jelo pospite parmezanom i crvenim paprom.

Razigrane salate

Lagane salate – i one poslužene kao samostalan obrok s kockicama kruha, rižom, krumpirom i tijestom – bit će divno aromatizirane dodate li u preljev od octa ili dresing od jogurta ili vrhnja 2 žlice pesta.

Pesto alla genovese

  • 40 g pinjola
  • 1 režanj češnjaka
  • sol
  • šaka svježeg bosiljka
  • 80 ml maslinova ulja
  • 40 g parmezana u komadu

priprema

  1. Popržite pinjole u tavi na suho da porumene. Oljuštite češnjak, krupno ga nasjeckajte pa ga zajedno s pinjolima i prstohvatom soli usitnite u mužaru.
  2. Listiće bosiljka operite, posušite, dodajte pinjolima pa sve dobro zgnječite tučkom.
  3. Kada svi sastojci za pesto budu dobro usitnjeni, malo-pomalo dolijevajte maslinovo ulje pa sve miješajte uz gnječenje dok ne dobijete gustu pastu.
  4. Na kraju primiješajte svježe naribani parmezan.

SAVJET

Za veće količine pesta možete upotrijebiti i mikser. Za promjenu iskušajte i druge varijacije ovog umaka: npr. umjesto pinjola upotrijebite soljeni kikiriki ili sezamove sjemenke, a umjesto bosiljka rukolu ili peršin.

Crveni pesto

  • 100 g sušenih rajčica iz ulja
  • 50 g badema
  • 2 režnja češnjaka
  • nekoliko listića bosiljka
  • malo soli i papra
  • 50 g naribanog sira pecorino

priprema

  1. Ocijedite sušene rajčica iz ulja, a ulje sačuvajte.
  2. Usitnite rajčice u mikseru uz dodatak badema, češnjaka, nekoliko listića bosiljka te malo soli i papra pa dodajte naribani sir pecorino i toliko ulja da dobijete kremastu pastu.
  3. Ovaj umak izvrsno prija uz tjesteninu, njoke i prepečeni kruh.

Preporučujemo