Ulja sa začinima jednostavno je pripremiti kod kuće, a jelima mogu dati završnu aromu i usmjeriti okuse prema svačijim preferencijama. Birajte, hoćete li ljuto ili...

Ovim uljima možete premazivati steakove, začiniti salate, pizze ili ih jednostavno dodati raznim jelima kojima nedostaje malo sočnosti, pikantnosti i završnog okusa.

No, prije prve upotrebe ulja, ostavite ih da odstoje oko tjedan dana nakon pripreme kako bi začini otpustili eterična ulja i arome.

Utopljeni u ulju, začini polako otpuštaju svoje arome i daju mu blag i profinjen okus koji je lako dozirati s nekoliko kapljica.

Mediteranski začini

U bocu stavite grančicu ružmarina ili mažurana i timijana i zalijte s 500 ml maslinova ulja.

s Čili papričicom

U 500 ml maslinova ulja dodajte po 1 žlicu papra u zrnu, borovice, 2 žlice krupne soli, koromač, klinčić, 2 čili papričice i 4 režnja češnjaka.

s Peršinom

Vezicu peršina operite i dobro posušite. Otrgajte listiće, stavite ih u bocu, pospite s 5 žličica soli i zalijte s 500 ml ulja od koštica grožđa.

Anis, koromač, češnjak

Zagrijte 50 ml ulja od klica pa mu dodajte 2 zvjezdasta anisa, 2 žlice koromača, 1 žličicu anisa, 2 režnja češnjaka, 2 štapića cimeta i 1 komadić limuna.

Ostavite 10 minuta pa zalijte s 250 ml suncokretovog ulja.

Preporučujemo