Na našem tržištu avokado se može naći tijekom cijele godine. Upotrijebite ga za pripremu mnogobrojnih kulinarskih specijaliteta

Iako avokado sadrži puno sastojaka korisnih za zdravlje, mnogi ga još uvijek nemaju običaj konzumirati. Ljudi često ne znaju kako pravilno čuvati avokado, kako ga obraditi i kako ga je najbolje pripremiti.

Voće ljubavi

Najstarije nađene sjemenke avokada stare su otprilike sedam tisuća godina. To su voće prvo počeli upotrebljavati Azteci u Meksiku, koji su vjerovali u afrodizijačko djelovanje avokada.

Avokado se u 17. stoljeću raširio cijelim svijetom, za što su zaslužni kršćanski kolonizatori.

Danas se u najveće proizvođače avokada ubraja ponajprije Kalifornija, na drugome je mjestu Izrael, a od europskih zemalja tu je Španjolska, iz koje se avokado najčešće doprema i u naše krajeve.

Malo drukčija kruška

Avokado, koji se još naziva i aligatorska kruška, tropsko je drvo koje može doseći visinu do 20 metara. Plod avokada nalik je krušci. Avokado je ovalna do okruglasta oblika i ima debelu i glatku koru blistavozelene boje.

Meso avokada je kremasto, svijetlozelene do žućkaste boje. U unutrašnjosti se nalazi velika žuta koštica sa smeđim drvenastim slojem. Avokado ima orašast okus. Nezreli su plodovi jako gorki.

Spremnik zdravih sastojaka

Plodovi avokada obiluju proteinima i vitaminima, primjerice A, B, C i E. Osim toga oni sadrže i cijeli niz minerala, prije svega željezo, kalcij, fosfor i kalij.

Zahvaljujući lecitinu koji sadrži, avokado snižava razinu kolesterola u organizmu i utječe na poboljšanje pamćenja.

Avokado se ubraja u voće s najvećom energetskom vrijednošću, lako je probavljiv i preporučuje se kod smetnji s probavom, kod kardiovaskularnih tegoba i bolesti živčanog sustava.

Dovoljno ga je prerezati napola

Da bi se konzumirao avokado, potrebno ga je sa svih strana zarezati oštrim nožem, nakon toga ga primiti objema rukama i okrenuti polovice u suprotnom smjeru, kako bi se razdvojile.

Meso avokada odmah nakon guljenja uz pomoć kista premažite sokom od limuna, kako ne bi poprimilo smeđu boju i izgubilo svoje vrijedne sastojke.

Ako je avokado pretvrd, zamotajte ga u smeđu papirnatu vrećicu (ili u novinski papir) pa ga 2 do 3 dana ostavite na sobnoj temperaturi. To će ga omekšati.

Zeleni umak: Guacamole

Zeleni umak guacamole Azteci su pripremali još 200 godina prije Krista. U tu su se svrhu služili velikim mužarima pod nazivom molcajete.

U tim su posudama prvo gnječili avokado, zatim su dodavali rajčice, a nakon toga je umak bilo potrebno samo još posoliti.

Danas se u guacamole umak dodaju i luk, čili, a eventualno i korijandar i origano. Guacamole se najčešće poslužuje uz tortilje ili uz nacho čips.