U bademima se nalazi iznimno uravnotežen sastav hranjivih tvari pa ga nutricionisti smatraju jednim od najzdravijih i najcjelovitijih orašastih plodova, kao što je to jabuka među voćem!

Od svih orašastih plodova badem se danas najviše uzgaja i daje najveći svjetski urod. Bademovo stablo srodno je breskvi, šljivi i marelici, a sjemenka marelice je toliko slična bademu da se zajedno s njime koristi u proizvodnji marcipana.

Postoje mnoge vrste badema koje se međusobno razlikuju po obliku i po okusu – uglavnom se dijele na slatki ili gorki badem.

Dok se slatki badem koristi u prehrani, iz gorkih sorti se proizvode različiti bademovi ekstrakti, posebno u kozmetičkoj industiji.

Zdrava kombinacija masnoća

Badem je najlužnatiji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju.
Osim toga, ima vrlo uravnotežen sastav hranjivih tvari pa je poznat kao najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod, kao što je to primjerice jabuka među voćem.

Oko 52 posto njegove težine otpada na masnoće, od kojih je 67 posto nezasićeno.

Jako dobra i zdrava kombinacija esencijalnih masnoća, bjelančevina i vlakana omogućava pozitivan učinak badema na razinu kolesterola u krvi – brojni liječnici i medicinski stručnjaci preporučuju ljudima da koriste badem za snižavanje kolesterola.

Izvor vitamina i minerala

Badem je i jedan od najbogatijih izvora vitamina E u prirodi; a to je vitamin koji djeluje protiv stvaranja slobodnih radikala, odnosno antioksidativno.

Uz fitokemikalije kvercetin i kempferol koje se također nalaze u bademu, i taj antioksidans djeluje zaštitno protiv raka.

U ovom ‘kralju’ orašastih plodova nalazimo i mnoge vitamine B kompleksa, posebno niacin, te brojne minerale, od kojih izdvajamo kalcij kojim je badem najbogatiji među orašastim plodovima.

Njegove se hranjive tvari, osobito bjelančevine, idealno nadopunjuju s onima iz žitarica i mahunarki (nedostaje mu aminokiselina lizin)pa je najbolji u tim kombinacijama, primjerice u obliku müslija.

Blag okus, glatka konzistencija

No badem možemo koristiti i izmiksanog u obliku ‘bademova maslaca’ ili od njega možemo napraviti veoma ukusno mlijeko.

Ukoliko bademe stavimo kratko u kipuću vodu, njihova smeđa kožica će se lako oguliti. Takvi će oguljeni bademi imati blag okus i glatku konzistenciju, što je osobito pogodno pri pripremi ‘maslaca’.

Osim u kulinarstvu (možemo ga koristiti u pripremi ukusnih kolača, torti i drugih slastica), badem je idealan za domaće kozmetičke pripravke – maske, pilinge ili kreme. Dovoljno ga je samo sitno narezati i pomiješati s primjerice kravljim sirom te nanijeti na kožu da je nahrani.