Kuhan sa mlijekom za slatki doručak ili u obliku žličnjaka u domaćoj juhi, gris je zaista neiscrpan izvor maštovitih recepata

Pšenična krupica od obične pšenice (Triticum vulgare) kao stvorena je za kašice, juhe ili kolače jer pri kuhanju bubri i postaje gusta.

Kad otvorite pakiranje, može potrajati i četiri mjeseca.

Pšenična krupica od posebne vrste tvrde pšenice (Triticum durum) tamnija je od obične krupice i dosta je ljepljiva.

Nakon kuhanja ima čvršću konzistenciju nego obična krupica, zbog čega je idealna za žličnjake i nabujke, a tjestenini napravljenoj kod kuće daje posebnu al dente čvrstoću.

Kukuruzna krupica ili palenta odličan je prilog uz gulaš od crvenog mesa i divljači, a odlična je i za pripremu kroketa, žličnjaka i kolača.

arome

Gris se može pripremiti pikantno ili slatko: s cimetom, vanilijom ili muškatnim oraščićem.

Kašast

Želite li skuhati kašicu od grisa, morate je stalno miješati da ne bi zagorjela i da se ne bi stvorile grudice. No postoji rješenje i za grudice: izmiksajte kašicu mikserom.

Savršen oblik

Za žličnjake rabite žlicu ili nož, ali ih prije uporabe uronite u vruću juhu ili stavite pod vodu da se žličnjaci lakše odvajaju.

nešto novo

Klasične gris-knedlice mogu se napraviti i malo drukčije.

U smjesu dodajte: 2 žlice naribanog parmezana ili 1 žlicu sitno sjeckane šunke ili 1 žlicu sjeckanog začinskog bilja ili 3 na tanke ploške narezana šampinjona koje ste kratko propirjali na maslacu.

pjenasto

Smjesa za žličnjake bit će poput lagane pjenice ako stučete snijeg od bjelanaca i umiješate ga u mlaku smjesu. Bjelanca će poboljšati okus žličnjaka.

Nabujak od sira i grisa

  • 4 žumanca
  • 50 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g pšenične krupice
  • 1/2 praška za pecivo
  • 4 bjelanca

priprema

  1. Za ovaj slatki desert pjenasto umutite žumanca, maslac i šećer. Umiješajte svježei kravlji sir, 100 g pšenične krupice i 1/2 praška za pecivo.
  2. Stucite čvrsti snijeg od bjelanca pa ga lopaticom ili kuhačom umiješajte u smjesu.
  3. Istresite je u namašćen lim za pečenje i pecite 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.

Preporučujemo