Sočne blagdanske pečenke sa hrskavom koricom svaki stol čine još svečanijim. Počnite na vrijeme razmišljati o blagdanskom jelovniku

Mnogo je pojmova za svinjsku plećku odnosno komade svinjetine od leđa. Budući da to kupca katkad može zbuniti, iznosimo neke nazive:

  • Kare je, naime, cijeli komad od leđa koji bi trebao biti bez kostiju i kože.
  • Najkvalitetniji je stražnji komad, bijeli kare, poznat i pod imenom pisana pečenka. To je krto i meko meso, koje u mesnicama možete kupiti očišćeno od kostiju.
  • Ako pak na njemu ima kostiju, tada je riječ o slabinskom kotletu.
  • Rebrica imaju malo mesa uz kosti, ali je ono vrlo fino. Vratina, komad mesa neposredno iza glave, nešto je povoljnija i sočnija jer je više prošarana masnoćom.

Svinjeća plećka s jabukama i porilukom

Za svinjetinu

  • 2 poriluka
  • 2 jabuke
  • 20 g maslaca
  • sol, papar
  • 1 kg svinjeće plećke bez kosti
  • 1 svežnjić ružmarina
  • 2 žlice ulja

Za umak

  • 400 ml povrtnog temeljca
  • 20 g oraha
  • sol, papar
  • 1/2 žličice nasjeckanog ružmarina
  • 2 žlice tamnog škroba

priprema

  1. Poriluk očistite, operite i narežite na kolutove. Jabuke operite, raščetvorite, uklonite im koštice i narežite ih na veće komade.
  2. Maslac ugrijte u tavi i na njemu popržite jabuke i poriluk. Posolite i popaprite. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  3. Svinjetinu operite, posušite i po sredini zarežite džepić. U njega stavite malo ohlađne smjese od jabuka i poriluka. Otvor zatvorite čačkalicama ili kuhinjskim koncem.
  4. Meso povežite koncem. Ružmarin operite, posušite, natrgajte iglice te ih nasjeckajte. Meso sa svih strana natrljajte solju, paprom i ružmarinom.
  5. Ulje ugrijte u posudi za pečenje i meso popržite sa svih strana. Zatim ga prebacite ulim za pečenje i pecite oko pola sata.
  6. Ulijte povrtni temeljac i 125 ml vruće vode te pecite još 45 minuta. Orahe nasjeckajte i nasuho popržite u tavi. Kad se meso ispeče, izvadite ga iz lima.
  7. Umak od pečenja pomiješajte s malo vode te ga ulijte u drugi lonac. Dodajte mu orahe. Pečenje držite u limu u pećnici na toplome.
  8. Zakuhajte umak te ga začinite solju, paprom i ružmarinom. Zatim pomiješajte škrob s vodom, umiješajte u umak i zakuhajte.
  9. Pečenku narežite na ploške i poslužite s umakom od oraha. Odličan prilog je pečeni krumpir.

Tajna odlična umaka s puno okusa

Za 400 ml umaka:

Oljuštite 2 glavice luka te očistite 1 svežnjić povrća za juhu i operite ga. Sve narežite na kocke. Zatim pomiješajte s 2 žlice ulja i pospite žlicom papra u zrnu te dobro popržite.

Eventualno dodajte pečene kosti. Zatim umiješajte 2 žlice koncentrata rajčice i pržite 5 min. Pospite s 2 žlice brašna i pržite još 3 minute.

Dva puta po 300 ml crvenog vina ulijte u posudu te miješajući zakuhajte (umak će dobiti lijep sjaj). Povrće izvadite pomoću zaimače ili, ako želite da umak bude nešto gušći, dobro ga zgnječite.

Umak potom kroz fino cjedilo prelijte u lonac i propasirajte. Zatim ga ponovno zakuhajte. Ako želite još više arome, tada 20 g hladnih kockica maslaca umiješajte u kipući umak. Nemojte više zakuhavati. Ukusni i omiljeni dodatak jelima je gotov.

Preporučujemo