Ukusne keksiće i razne kolače možete ispeći unaprijed. Pravilno pohranjeni, bit će svježi kao da su netom pečeni

Sloj po sloj

Više vrsta keksića može se složiti u istu kutiju, pri čemu između pojedinih slojeva treba staviti po komad pergament-papira ili papira za pečenje.

On će spriječiti miješanje različitih aroma te lijepljenje keksića , a usto će poslužiti kao djelotvorna zaštita osjetljivih ukrasa koje ste s ljubavlju izradili.

Staklenka ili limena kutija?

Metalne su kutije idealne za pohranjivanje (gotovo) svih vrsta suhih keksića, prije svega slastica od prhkog tijesta i onih od orašastog voća kojima je potrebno malo zraka.

Puslice i drugi relativno vlažni kolačići trebaju se pospremiti u hermetički zatvorene posude jer će u drugima omekšati. Sve kekse s kremastim punjenjem čuvajte u hladnjaku u dobro zatvorenim staklenim posudama.

Tvrdo ili meko?

Isušeni keksići ponovno će postati meki ako preko posude stavite kuhinjsku krpu navlaženu vinjakom ili rumom.

Medenjaci koji su previše otrvrdnuli ponovno će omekašti stavite li u posudu komadiće jabuke ili komad svježega kruha. Ne zaboravite ih redovito mijenjati.

Pečenje unaprijed

Slatki kruh sa sušenim voćem, Lincer torta i slične slastice tek nakon nekog vre- mena postanu optimalno sočni i razviju aromu. Dakle, nakon pečenja ih ohladite, dobro omotajte aluminijskom folijom i ostavite da odstoje oko 2 tjedna.

Obvezno ih držite na temperaturi od oko 10 stupnjeva, ali nipošto u hladnjaku! Kolači s obiljem začina, poput medenjaka, najukusniji su nakon tjedan dana.

Koliko se mogu čuvati?

Keksi od prhkog tijesta mogu se čuvati oko tjedan dana, dok puslice i kolačići s marcipanom ostaju svježi oko 2 tjedna.

Rok trajanja paprenjaka, medenjaka i sličnih slastica koje se pripremaju sa sodom bikarbonom je više od mjesec dana.