Zdrave, ukusne i nepravedno zapostavljene na našim jelovnicima, slatkovodne ribe su zaista pravi kulinarski doživljaj koji ne smijete propustiti

Riječne ribe poput pastrve, šarana, štuke, soma ili amura i grgeča najbolje je prije kuhanja ili pečenja marinirati nekoliko sati u kiselini poput limunova soka ili octa.

Isto tako možete je marinirati i u vinu i sa začinskim biljem.

Ako vam smeta miris slatkovodne ribe, marinadi dodajte luk, češnjak, peršin ili kopar, koji će neutralizirati taj specifičan miris.

Smuđ

Ova slatkovodna riba gotovo da i nema kostiju, meso joj je nemasno i meko. Prženjem, pirjanjem i pripremljena na roštilju dobiva profinjenu aromu.

Zlatovčica

Najcjenjenije su potočna i jezerska zlatovčica čvrstog mesa, boje slične lososu. Mogu se pržiti, poširati, ali i kuhati na pari.

Pastrva

Vjerojatno najpopularnija slatkovodna vrsta ribe u našim krajevima. Na tržištu se najčešće prodaju one uzgojene u ribogojilištima.

Bilo da je domaća jezerska, potočna, jadranska ili kalifornijska, ima fino meko meso koje se lako čisti od kostiju.

Pangasius

Sve popularnija slatkovodna egzotična riba, podrijetlom iz rijeka i jezera jugoistočne Azije. Ima sočno meso blagoga okusa koje se može pržiti, peći na roštilju ili kuhati na pari.

Tilapia

Domovina su joj tropske i suptropske vode Afrike i Madagaskara, ali se najviše uzgaja u Kini i na Tajvanu.

Njezino slatkasto, meko meso idealno je za egzotična jela. Može se pržiti, pirjati i peći na roštilju.

Losos

Možemo ga u trgovinama naći tijekom cijele godine, i svježeg i dimljenog. Njegovo se svijetlocrveno do ružičasto meko meso može peći, pržiti, pirjati, kuhati na pari i u vodi.

Nilski smuđ (grgeč)

Potječe iz nilskog sliva (otuda mu i ime), ali ga danas najviše uzgajaju u Viktorijinu jezeru. Meso mu je bijelo, čvrsto i jakog okusa te je savršen za prženje.