Ljudi koji imaju vrt mogu se smatrati sretnicima. Jer svježe ubrano povrće izvanredne je arome i prebogato vitaminima i mineralima. Ako niste te sreće, pokušajte takvo zdravo blago nabaviti na tržnicama okupanim šarenilom...

Sezona blitve je od lipnja do prvih mrazova. Ako je kupujete, pazite da su joj listovi izrazito zelene boje, a stabljika čvrsta i hrskava.

Skladištenje

Blitvu konzumirajte najkasnije tri dana nakon kupnje, a čuvajte je u pretincu za povrće u plastičnoj vrećici ili omotanu vlažnom krpom. Za dulju pohranu listove blitve kratko blanširajte u kipućoj vodi i zamrznite.

Važno!

Razlikujemo 2 vrste blitve: lisnatu (glatki listovi i tanje peteljke) i rebrastu (široke i debele peteljke te slabije razvijeni listovi). Inače sadrži odličnu kombinaciju vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.

U šalici kuhane i ocijeđene blitve ima samo 20 kcal.

Sarmice od blitve s mljevenim mesom

  • 500 g blitve
  • 300 g mljevenog mesa
  • 1suha žemlja
  • glavica luka
  • 200 g kuhane riže
  • 1 jaje
  • sol, paprar i malo mljevene slatke paprike
  • 2 žlice maslaca
  • 200 ml jušnog temeljca
  • 400 ml mlijeka

priprema

  1. Očistite blitvu pa listove operite i blanširajte u slanoj vodi oko 1 min. Suhu žemlju namočite u vodu da omekša.
  2. Glavicu luka oljuštite i narežite na kockice, a vezicu peršina nasjeckajte. Izmiješajte mljeveno meso s iscijeđenom žemljom, lukom, kuhanom rižom, jajem, solju, paprom i malo mljevene slatke paprike.
  3. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Listove nadjenite mesnom smjesom, smotajte ih i poslažite u vatrostalnu zdjelu ili visok lim. Po sarmicama poslažite 2 žlice maslaca u listićima te pecite 20-25 min.
  4. Za to vrijeme na 2 žlice maslaca lagano popržite 2 žlice brašna, pažljivo umiješajte 400 ml mlijeka i 200 ml jušnog temeljca, kuhajte umak na posve laganoj vatri 8 min pa ga na kraju posolite i popaprite.
  5. Pečene sarmice rasporedite na 4 tanjura, prelijte ih umakom i poslužite.

Preporučujemo