Mora su bogata raznim vrstama riba, neke su nam poznatije a neke egzotične. Jedno im je zajedničko, zdrave su i jako ukusne.

Crni bakalar (koljuška)

Biserno sivkasto meso crnog bakalara, jedne od omiljenih vrsta ribe u sjevernoj Europi, tijekom kuhanja postaje bijelo.

U nas se rijetko može naći. Običaj je da se prži, peče na roštilju ili kuha.

Usoljeni sleđ

Na Sjevernome moru u svibnju i lipnju love se mladi sleđevi koji se potom stavljaju u rasol te tako nastaje jedan od najpoznatijih specijaliteta sjevernonjemačke kuhinje, tzv. Matjes.

Orada (komarča, lovrata)

Ova nemasna riba (vrlo se lako čisti od kostiju) razvit će svoju posebnu aromu ako se kuha ili pirja. Uglavnom je dobivamo iz ribogojilišta.

Iverak (rombo, rumbač kvrgaš)

Čvrsto, bijelo meso ove plemenite ribe iz porodice lista najbolje je konzumirati zimi. Vrlo je skupocjeno, a može dosegnuti težinu i do 20 kg.

Usoljeni mladi sleđ na sjevernonjemački način

  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 žlice salatne majoneze
  • 2 žlice bijeloga vinskog octa
  • 1 žličica zrna gorušice
  • sol, papar
  • 1 žličica šećera
  • 2 kiselkaste jabuke
  • 2 glavice luka
  • 200 g krastavca kornišona
  • 4 dvostruka usoljena fileta sleđa (haringe)

priprema

  1. Umutite obje vrste vrhnja i majonezu pa umiješajte ocat i gorušicu te začinite solju, paprom i šećerom.
  2. Jabuke eventualno ogulite, narežite na četvrtine, izvadite sjemenke pa svaku četvrtinu poprečno narežite na ploške.
  3. Luk oljuštite, raspolovite i narežite na tanke kriščice. Krastavčiće također narežite na ploške.
  4. Luk, jabuke i krastavce umiješajte u pripremljeni umak od vrhnja pa ga ostavite u hladnjaku barem 60 minuta.
  5. Ribu poslužite na sljedeći način: po 2 fileta stavite na tanjur (ako želite, uklonite repove), prelijte ohlađenim umakom te po želji ukrasite komadićima krastavca i jabuke.
  6. Uz ovo osvježavajuće jelo ponudite kuhani ili pečeni krumpir.

Preporučujemo