Ugledate li u trgovini borovnice s magličastim odsjajem,svakako kupite mjericu jer cete svoje nepce počastiti slatko-trpkim desertom koji obiluje vitaminom C

Kupite li svježe borovnice, znajte da one u hladnjaku mogu stajati do tjedan dana. Ako ih odlučite zamrznuti, prethodno ih poprskajte sokom od limuna jer će tako biti ukusnije kada se odmrznu.

Primijetite li maglicu na kupljenim borovnicama, znajte da su svježe ubrane i spremne za konzumiranje. Svejedno je hoćete li ih jesti bez dodataka, u kombinaciji sa šlagom, sladoledom od vanilije, s palačinkama ili u voćnoj salati.

Dan možete započeti ukusnim frapeom koji ćete napraviti tako da u blenderu izmiksate ovo voće s mlijekom, bananom i medom.

Gurmani znaju da borovnice nisu rezervirane samo za slatka jela nego i za slana, primjerice ona s divljači. Žlica džema od borovnica ili šaka svježih plodova dodana za vrijeme kuhanja jelu od srnetine, zeca ili fazana pun je pogodak.

Kako se visoke ljetne temperature najbolje podnose uz osvježavajuće sladolede, borovnice ćemo ovaj put ‘smjestiti’ u tu ledenu slasticu umjesto u kolač.

Sladoled od borovnica

  • 300 g svježih borovnica,
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 dl slatkog vrhnja za šlag
  • 150 g šećera u prahu
  • sok od jednog limuna.

priprema

  1. Borovnice pospite šećerom i ostavite ih da odstoje pa ih izmiksajte. Dodajte sok od limuna i kiselo vrhnje.
  2. Stucite šlag od slatkog vrhnja i primiješajte ga u smjesu s borovnicama. Trebali biste dobiti jednolično obojenu smjesu. Izlijte je u kalupe i zamrznite.