Male po veličini, ali nikako ne po značaju - izrazito su zdrave i ukusne!

Brusnice potječu iz Sjeverne Amerike gdje rastu na velikim poljima u grmovima do 20 centimetara visine.

Beru se od rujna tako da ih svježe možete pronaći u trgovinama do siječnja.

Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim mikronutrijentima.

Blagog su voćnog okusa i super zdrave, pa biste ih češće trebali uvrstiti na svoj meni.

Zahvaljujući hipuričnoj kiselini, brusnica ima snažno antibakterijsko djelovanje, zbog toga je korisna za liječenje i prevenciju infekcija. Ujedno, brusnica jača otpornost organizma.

Mnogo varijanti

Svježe su kiselkastog okusa, tako da dodavanje šećera nije na odmet.

Možete ih jesti i sušene – 50 g sušenih otprilike je iste vrijednosti i kao 100 g svježih, a možete ih i omekšati u soku od jabuke ili brusnica.

Žele i umaci od ovog bobičastog voća ubrajaju se u klasike. U Americi je purica za Dan zahvalnosti tradicija, no nezamisliva je bez umaka od brusnica.

Smrznute bobice možete pronaći tijekom cijele godine.

Savjet – nemojte ih odmrzavati prije upotrebe.

Višestruka primjena

Brusnice su „multitalenti“. Možete ih kuhati i peći, možete piti čisti sok ili ga miješati
s drugim sokovima.

Odlične su uz divljač i perad, no i u salatama, a čak i juhama daju posebnu aromu. Aromatiziraju i umake za tjesteninu, razna azijska jela, deserte i kolače.

Punč od brusnica

  • 300 ml soka od brusnica
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • 2-3 klinčića
  • ½ prutića cimeta
  • 1 naranča
  • 60 ml ruma

priprema

  1. Sok od brusnica zakuhajte sa šećerom, klinčićima i cimetom. Maknite sa štednjaka i ostavite 5 minuta da odstoji.
  2. Istisnite naranču i umiješajte sok. Zatim začinite rumom i po želji ukrasite u šećerenim brusnicama.

Preporučujemo