Za vrućih dana nemamo volje puno vremena provoditi u kuhinji, pa smo odlučili servirati nešto brzo, a ukusno.

Ovaj je recept idealan za one koji nakon kuhanja ne vole imati puno zaprljanih lonaca. Ovo se jelo, naime, priprema u samo jednom loncu.

Riba pripremljena na taj način (poširanje) lagana je i zdrava pa je i optimalna za vruće ljetne dane.

Kad je riječ o vrsti ribe, predlažemo vam bakalar i to ili filete iz dubokog zamrzavanja ili pak svježe odreske čiji je okus puno bolji od zamrznute varijante.

Umjesto bakalara možete se odlučiti i za druge vrste ribe, kao što su smuđ ili šaran. Nemojte se bojati ni eksperimentiranja – u temeljac možete dodati i brojne druge vrste povrća, poput brokule, tikvica i sličnog.

Nemate volje za kuhanje? U tom slučaju stavite sve sastojke na komad aluminijske folije ili na komad papira za pečenje, dolijte malo temeljca, čvrsto ih zamotajte, a zatim ispecite
u pećnici.

Bakalar poširan u temeljcu s povrćem

  • 4 fileta bakalara
  • 5 krumpira
  • 3 mrkve
  • 1 celer korjenaš
  • 2 lisnata celera
  • 3 rajčice
  • 50 g mahuna
  • 10 g maslina
  • 3 grančice kopra
  • 125 g kiselog vrhnja
  • 125 g maslaca
  • 1 šaka svježeg začinskog bilja
  • 1 l ribljeg temeljca
  • sol, papar
  • 1 limun

priprema

  1. Ribu narežite na komade jednake veličine i posolite je. Riblji temeljac ulijte u veliku tavu ili u manji lonac. Povrće i krumpir operite i ogulite.
  2. Mrkve, celer korjenaš, lisnati celer i krumpire operite, a zatim ih zajedno s mahunama i začinskim biljem stavite u temeljac.
  3. Kuhajte oko 6 minuta, tako da se količina tekućine smanji na pola i da povrće bude gotovo kuhano. Začinite solju i paprom, a zatim dodajte maslac.
  4. Filete stavite u lonac u koji zatim ulijte toliko vrućeg temeljca da riba bude u potpunosti prekrivena.
  5. Masline narežite na kriške, rajčice prelijte vrućim temeljcem, ogulite ih i narežite na kockice pa sve zajedno dodajte filetima.
  6. Kuhajte na laganoj vatri oko 6 minuta vodeći računa o tome da temeljac ne zakipi.
  7. Kopar nasitno nasjeckajte, pomiješajte s kiselim vrhnjem pa začinite solju i naribanom koricom 1 limuna. Tako pripremljeni umak poslužite s poširanom ribom.

Preporučujemo