Ako ga nikad niste upotrebljavali u kuhinji, krajnje je vrijeme da ga isprobate! Ono obogaćuje salate, juhama i umacima daje posebnu aromu te se izvrsno slaže s tjesteninom

Bučino ulje dobiva se od sjemena buče, odnosno tikve, bundeve.

Tamno zelene do crne je boje i uglavnom se dobiva laganim zagrijavanjem i prešanjem sjemenki koštica posebne vrste roda Cucurbita pepo var. styrriaca.

Ono sadrži, proteine, minerale, nezasićene masne kiseline i vitamine grupe B, vitamin C te obiluje vitaminom E.

Bučino ulje djeluje posebno blagotvorno na ljudsko zdravlje. Pozitivno djeluje na prostatu, regulira mokrenje i smanjuje bolove uz svakodnevno korištenje.

Također, ojačava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid i na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju.

Njegov orašast okus daje posebnu i specifičnu aromu mnogim jelima.

I sami kod kuće možete napraviti ovo delikatesno ulje, no za jednu litru bučinog ulja bit će vam potrebno oko 2,5 -3 kg sjemenki, za što će vam biti potrebno oko 6 buča.

Bučino ulje

  • 2,5 -3 kg bučinih sjemenki

priprema

  1. Raspolovite bundeve, izvadite sjemenke i dobro ih očistite. Operite ih i potpuno osušite.
  2. Zagrijte pećnicu na 60ºC  i pecite sjemenke svega nekoliko minuta pritom pazeći da ne izgore. Koštice zatim stavite u mužar i gnječite dok iz njih ne istisnete ulje.
  3. Na kraju, procijedite ulje, ulijte ga u tamnu bocu te ostavite da odstoji oko 4 tjedna.

Preporučujemo