Za bugarsku su kuhinju tipični varivo, zatim đuveč i pečenje, a od slastica slatka gibanica. Tipična bugarska jela su pâlneni piperki (pu­njene pap­ri­ke) i omlet s ovčjim sirom. Jedna od najvažnijih karakteristika bugarske kuhinje jest upotreba paprike i začina.

Mnogi vjeruju da je jogurt izvorno nastao u današnjoj Bugarskoj, u Trakiji, oko 1500. godine pr. n. e. Mlijeko su u ta davna vremena prenosili na leđima u vrećama od janjeće kože, pa je njegovom fermentacijom, izazvanom tjelesnom toplinom, nastao jogurt.

U Bugarskoj se priprema vrlo ukusan i zdrav jogurt, zahvaljujući kojem su njezini stanovnici dugovječni.

Bugarski jogurt sadrži specifičnu Lactobacterium bulgaricum, bakteriju koja uspijeva jedino u tom podneblju.

Povezanost dugovječnosti bugarskih seljaka s pijenjem jogurta ili, kako ga oni nazivaju, kiselog mlijeka (kiselo mljako), proučavao je i dokazao znanstvenik Ilja Mečnikov, otac probiotike i dobitnik Nobelove nagrade.

Jogurt se koristi i za pripremu mnogih jela, posebno omiljenih juha, te se pije i razrijeđen vodom (ajran).

Preporučujemo