Taj se izraz odnosi na sva jela koja se sastoje od sirove namirnice narezane na tanke ploške i poslužene tako da se ploške poredaju u neprekinuti niz

Carpaccio se kao jelo prvi put pojavio u Veneciji 1950 godine. Grofica Amalia Nani Mocenigo zahtijevala je od svog glavnog kuhara Giuseppea Ciprianija da pripremi jelo od sirovog mesa, koje nije tatarski odrezak.

Grofovska delikatesa

Snalažljivi Giuseppe je zadatak uspješno obavio na sebi svojstven način. Jednostavno je goveđi file narezao na tanke kriške i pokapao ga majonezom.

Taj se specijalitet nije svidio samo grofici nego i njezinim gostima. Carpaccio je uskoro postao tako popularan da ga je Cipriani morao uvrstiti na redoviti jelovnik.

Jelo je poslije prozvano po slikaru koji se zvao Vittore Carpaccio.

Taj se umjetnik, naime, rodio u Veneciji, a osim toga je upravo u trenutku kada je jelo postalo popularno trajala izložba njegovih slika.

Njegove su omiljene boje k tome bile upravo boja crvene cigle i bež tonovi, odnosno boje carpaccia.

Od mesa, cikle i dinje

Carpaccio se u pravilu poslužuje kao predjelo, no može biti i lagana večera ili pak desert. Poznate su različite varijante carpaccia.

Najpoznatiji je carpaccio od kvalitetnog goveđeg mesa, koje ne smije biti previše prošarano. Najbolje je meso zdravih i dobro hranjenih goveda starosti tri do šest godina.

Takvo meso nije vlaknasto, aroma mu je ugodna, a boja svijetlocrvena. Za začinjanje se u tom slučaju koristi samo krupna morska sol, svježe mljeveni papar, maslinovo ulje i malo parmezana.

Carpaccio se može pripremiti i od svježeg lososa, tune, povrća (poput cikle ili krastavaca) ili čak voća – najlakše je pripremiti ga od naranača ili dinje. Ako želite da se na vašem jelovniku nađe carpaccio, pustite mašti na volju.

Lagano stučeno

Priprema carpaccia od govedine nije zahtjevna, ali je važno pridržavati se određenih pravila. Meso je prvo potrebno narezati na vrlo tanke ploške.

Ploške zatim treba pokriti prozirnom folijom, a nakon toga ih nježno stući posebnim tučkom koji izgledom podsjeća na pečat, vodeći računa o tome da ne popucaju.

Draži vam je sir?

Carpaccio od sira nije omiljen samo među vegetarijancima.

Na tanjure rasporedite listove salate, koje zatim prelijte dresingom pripremljenim od senfa, maslinova ulja te salamure od artičoka i kima. Na kraju dodajte i tanko nastrugani sir pecorino.

Tikvice u novom ruhu

Od tikvica se može pripremiti i carpaccio. Potrebno ih je oguliti, narezati po dužini na tanke ploške oko središnjeg dijela koji sadrži sjemenke.

Zatim ih marinirajte 15 minuta u dresingu pripremljenom od jedne žlice meda, dvije žlice maslinova ulja, jedne žličice balzamičnog octa i soka od limuna, prstohvata morske soli i svježe mljevenog papra. Carpaccio od tikvica može se poslužiti s feta sirom.