Snažan okus češnjaka lako se priguši kuhanjem, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako ga što bolje iskoristiti kao gastro delikatesu

Jedan od začina koji izaziva najviše kontroverzi sigurno je češnjak. Ili ga volimo ili ga mrzimo. No činjenica jest da je uz brojna ljekovita svojstva neizostavan u gastronomiji!

Snažan okus češnjaka lako se priguši kuhanjem, a količina je stvar vašeg osobnog ukusa. No gastro znalci savjetuju da ga koristite štedljivo kada ga kombinirate s delikatnim okusima jer ih može nadvladati.

Evo nekoliko savjeta kako ovaj moćan začin iskoristiti što bolje u jelima.

  • Kada pržite češnjak, ne dopustite da zagori jer će jelu dati gorak okus. Neka samo malo zažuti ako želite jelu pojačati okus.
  • Cijele glavice češnjaka možete natrljati maslacem ili uljem i peći uz meso i(li) perad.
  • Poslužite pečene češnjeve češnjaka u njihovoj ljusci uz glavno jelo ili ljuske bacite i od češnjaka napravite kašu ili pire prije nego ga dodate u umak ili u umak od pečenja.
  • Ako upotrebljavate kuhani ili sirovi češnjak kao sastojak jela koja ćete pohraniti na nekoliko dana, obavezno odstranite sve male zelene izdanke koji se mogu naći u sredini češnja. Ti izdanci imaju pomalo gorkast okus koji se s vremenom razvija i može prevladati u okusu glavnog jela. No ako ćete jelo odmah pojesti, ne trebate ih odstranjivati.