S cikorijom možete biti vrlo maštoviti! Jednom je pripremite u salati, drugi put prepržite sa sirom, a treći put oblikujte brodiće...

Cikorija je još poznata pod nazivom radič.

Boje cikorije variraju od crvene, zelene do žute boje. Nazivi za pojedine sorte razlikuju se po hrvatskim regijama, ali i u raznim dijelovima svijeta.

Mladu salatu najbolje je potrošiti istog ili eventualno idućeg dana od kupnje, a u hladnjaku je možete čuvati nekoliko dana ako je zamotana u papirnatu vrećicu ili kuhinjski papir.

Cikorija pospješuje probavu, potiče lučenje žuči, djeluje diuretski i stimulira metabolizam što pogoduje mršavljenju.

Osim toga ublažava žgaravicu i smanjuje osjećaj nadutosti.

Primjene u kuhinji su raznolike, možete je poslužiti samostalno u salati, ali i kuhati ili peči.

Cikorija, odnosno radič se često upotrebljava u juhama ali i u umacima, te se izvrsno slaže sa sirevima, posebice kozjim.

Jednom je pripremite s narančom u salati, drugi put prepržite sa sirom, a treći put oblikujte brodiće – s cikorijom možete biti vrlo maštoviti.

Pregorka vam je? Savjet: uzmite crvenu sortu jer je blaža!

Brodići od cikorije

  • 3 crvene i 3 žute cikorije
  • ½ svežnjića vlasca
  • 300 ml vrhnja
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol, papar
  • mljevena crvena paprika

priprema

  1. Odvojite listove sa 3 crvene i 3 žute cikorije. Operite ih. Zatim operite vlasac, protresite ga i nasjeckajte. Stucite vrhnje, posolite, popaprite te stavite u hladnjak.
  2. Stavite po jedan bijeli i jedan crveni list cikorije jedan u drugi. Nakapajte ih sa maslinovim uljem, posolite i popaprite.
  3. Vrhnje stavite u slastičarsku vrećicu i na listove istisnite puslice. Pospite mljevenom paprikom i vlascem.