Recepte mnogih slastica lako ćete preurediti i učiniti ih prikladnim za vegane ili osobe koje ne podnose kravlje mlijeko ako znate čime zamijeniti mliječne namirnice

Maslac zamijenite voćnim pireima

Ako pečete kolače, umjesto maslaca možete upotrijebiti voćni pire i to najbolje od voća guste konzistencije – banana, krušaka… Imajte na umu da trebate smanjiti količinu šećera prema receptu, zbog onog koji ćete u kolač unijeti voćem.

Što se tiče odnosa količine maslaca i voća, omjer treba biti 2 prema 1, odnosno, umjesto 100 g maslaca računajte na 50 g voća.

Mlijeko biljnog porijekla

Umesto kravljeg koristite biljno mlijeko – sojino, kokosovo, bademovo… Čak i kada pripremate slastice za one koji nisu vegani, slobodno to učinite, dobit ćete drukčiji okus koji će se mnogima svidjeti.

Ako vam je mlijeko predviđeno u receptu za slano jelo, vodite računa o tome da upotrijebite nezaslađenu zamjenu.

Varijacije umjesto vrhnja i šlaga

Ako je u receptu za neku slasticu potrebno slatko vrhnje, zamijenite ga kokosovim mlijekom ili pasiranim avokadom. Za puni okus šlaga, isprobajte pire od indijskih oraščića – dobro ih isperite pa umutite u blenderu, dodajući sok od jabuke. Na kraju, začinite trunkom soli i ekstraktom vanilije.

Izvor: Sensaklub.hr