Blagdanski je ugođaj nezamisliv bez arome cimeta. I dok je štapić cimeta idealan za pripremu aromatiziranih napitaka i kompota, mljeveni će cimet dati izvrsnu aromu svježem voću i kolačima

Jedan od najstarijih začina, ali i najpopularnijih, cimet se spominje još davne 2800. godine prije Krista u Bibliji. Slatkasta mirodija finog mirisa dobiva se iz malog zimzelenog drveta nalik lovoru. Sam začin je njegova kora, oguljena s tankih grančica.

Vanjska kora se oguli i baca, a unutrašnja se uvije u štapiće promjera oko 2,5 cm. Na tržištu danas možemo naći i mljeveni cimet u obliku praha.

Štapić cimeta vrlo je praktičan u pripremi aromatiziranih napitaka i kompota, a prije posluživanja vrlo se jednostavno izvadi.

Mljeveni cimet će pak dati izvrsnu aromu svježem voću i kolačima, osobito onima od jabuka.

No u kuhinjama sjevernoafričkih zemalja i Bliskog istoka cimet se koristi za istančan egzotični okus u mesnim jelima od janjetine, piletine i mljevenog mesa.

U ove hladne dane priuštite si pak tople napitke s aromom cimeta, tako svojstvenog blagdanskom ugođaju.

  • Pomiješajte kavu s malo narančine korice, vanilin šećera i cimeta i dobit ćete omiljeni napitak s novom aromom.
  • Prokuhajte štapić cimeta u sojinu mlijeku i uz dodatak meda dobili ste izvrstan topli napitak. Osim toga, čaj, punch ili kuhano vino zimi jednostavno ne mogu bez cimeta.

SAVJET VIŠE

Cimet se čuva u čvrsto zatvorenim staklenkama na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Mljeveni cimet upotrijebite unutar šest mjeseci, dok cimet u štapićima može zadržati svježinu i do godinu dana.

Vijek trajanja možete produljiti ukoliko staklenku s cimetom stavite u hladnjak.