Crvene, sočne i rajski zamamne rajčice upravo sada dozrijevaju

S rajčicama je moguće napraviti bezbroj kombinacija. Donosimo vam nekoliko ideja za ukusne  umake koje možete uklopiti u fantastične umake za tjesteninu, pizzu ili ih dodati u složence ili variva. Uživajte u neodoljivim okusima ljetnih kraljica – rajčica.

Arome u staklenci

Domaći pire od rajčica

  • 2 kg rajčica
  • 6 grančica timijana i ružmarina
  • 1 režanj češnjaka

priprema

  1. Za 1 staklenku (400 ml): operite i na četvrtine narežite 2 kg rajčica. Operite i prosušite po 6 grančica timijana i ružmarina, dodajte oljušteni i protisnuti češnjak.
  2. Sve stavite u lonac i kuhajte uz povremeno miješanje oko 90 minuta. Odstranite grančice začinskog bilja pa vruću smjesu odmah ulijte u pripremljene staklenke i zatvorite.

Rok trajanja: 3 mjeseca

Domaći kečap

  • 2 žlice ulja
  • jedna crvena paprika1
  • luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 4 zrna pimenta
  • 1 lovorov list
  • malo klinčića
  • 800 g rajčice narezane na kockice
  • 2 grančice bosiljka
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličicu senfa
  • 100 ml vinskog octa
  • sol, papar

priprema

  1. Za 1 bocu: na 2 žlice ulja propirjajte po jednu crvenu papriku narezanu na kockice,
    1 nasjeckani luk i 1 režanj češnjaka.
  2. Dodajte 4 zrna pimenta, lovorov list, malo klinčića, rajčice narezane na kockice, 2 grančice bosiljka, šećer, žličicu senfa, vinski ocat i pirjajte još 30 minuta.
  3. Smjesu protisnite kroz sito, posolite, popaprite i spremite u bocu.

Rok trajanja: oko 2 tjedna