Koja je idealna prehrambena formula za snažno tijelo, što pospješuje izlučivanje toksina iz tijela, koja vježba (a izvodite je sjedeći!) vraća energiju u tijelo, koliko ima istine u tezi da ‘sve kreće od nogu’ i zašto bi zelena trebala biti vaša omiljena boja

1. Pjevanje je lijek!

Nakon pjevanja povećava se količina imunoglobulina, odnosno antitijela koja nas štite od infekcija, pokazalo je istraživanje.

Glazba utječe i na raspoloženje, a time i na ublažavanje stresa, glavnog ‘rušitelja’ imuniteta.

2. Manje stimulansa

Energetske napitke, gazirana pića i kavu treba umjereno konzumirati. Stimulativna sredstva poput kofeina i alkohola tijelu daju osjećaj da mu nije potreban odmor i ujedno smanjuju djelovanje obrambenog sustava.

3. Unutarnji štit

Nutricionisti su otkrili šifru za snažan imunosni sustav: proteini (piletina, jaja), zdrave masnoće (orašasti plodovi), dobri ugljikohidrati (voće, prije svega šipak), cink (punozrnate žitarice) i vitamin D (sunce, riba) omogućuju nam da se obranimo od napada virusa.

4. Sauna ili naizmjenično tuširanje?

Oba ova postupka mobiliziraju obrambene stanice, pod uvjetom da se redovito prakticiraju. U saunu bi trebalo odlaziti jednom tjedno, dok bi noge, od stopala do koljena, svakodnevno trebalo naizmjence tuširati toplom i hladnom vodom.

5. Ljuto ‘oružje’

Više puta tijekom dana slobodno pojedite šaku rotkvica ili bijele rotkve. Njihovi ljuti sastojci ubijaju uzročnike bolesti, potiču prokrvljenost tijela i pospješuju stvaranje enzima koji omogućuju izlučivanje otrovnih tvari iz organizma.

6. Snaga dodira

Tajna obrambene snage organizma je u unutarnjem miru i dodiru. Bilo da se grlite sa suprugom, odete na masažu ili mazite mačku: dodiri nas oslobađaju od stresa, a tijelo pritom razgrađuje hormone koji slabe imunosni sustav i tako postajemo (gotovo) nedodirljivi za napade virusa.

7. Duboko dišite!

Evo kako se to radi: sjednite uspravnih leđa u turski sjed i duboko udahnite. Pri izdisaju se nagnite daleko prema naprijed. Glavu sagnite prema stopalima, a ruke spustite na pod. Pri uspravljanju ponovno udahnite. Vježbu ponovite tri puta.

8. Obrambene trupe u zelenom

Sobne biljke (primjerice, paprat) i svakodnevno provjetravanje prostorija vlaže inače suhi zagrijani zrak. Na taj način sluznica ostaje vlažna pa je virusi ne mogu tako lako napasti. Uvrstite li u svoj prehrambeni plan zeleni smoothie, ojačat ćete obrambenu sposobnost organizma.

9. Topla stopala

Kada se nakon šetnje na hladnom zraku promrznuti vratite kući, stavite u zdjelu šaku osušenih trina (trine od sijena su mješavina osušenih cvjetova, sjemena i sitnih dijelova listova biljaka koje rastu na livadama i pašnjacima i koje se sakupljaju kao sijeno, a mogu se nabaviti na svakom seoskom gospodarstvu; u narodnoj medicini su se upotrebljavale za liječenje grčeva u nogama i bolova) ili čaj od timijana, a zatim ih prelijte toplom vodom.

U tako pripremljenu kupku uronite stopala na deset minuta, a nakon toga na njih navucite debele vunene čarape.

10. Zdrave bakterije

Čak 70 posto našeg imunosnog sustava smješteno je u crijevima. Želite li mu olakšati posao, jedite prirodni jogurt ili pijte kefir.

Zdrave bakterije mliječne kiseline, naime, aktiviraju obrambeni sustav organizma. Crijevna flora može izaći iz ravnoteže, osobito ako se u tijelo unosi previše šećera, brze hrane ili antibiotika.