Uz naše savjete dobit ćete savršeno tijesto

Kolači od dizanog tijesta omiljena su slastica uz popodnevnu kavu – jednostavno se pripremaju, a ako u tijesto umijesite i komadiće suhog voća, postaju vrlo dekorativni
i efektan su ukras na stolu.

Donosimo nekoliko provjerenih savjeta pomoću kojih će vam tijesto savršeno uspjeti.

Kvasac počinje vreti samo na toplome i vlažnome mjestu – optimalna je temperatura između 25 i 30 °C.

U hladnjaku se, naime, kvašćeve gljivice gotovo potpuno prestaju razvijati, a temperature iznad 45 °C ih ubijaju.

Zbog toga prije pripreme tijesta na vrijeme iz hladnjaka izvadite sve sastojke – posebice masnoću, mlijeko i jaja – te ih ostavite da se neko vrijeme zagrijavaju na sobnoj temperaturi, ili se, ako vam se žuri, poslužite mikrovalnom pećnicom.

Kad se namirnice prilagode sobnoj temperaturi, možete ih početi mijesiti s brašnom.

Bez obzira na to koristite li svježi ili suhi kvasac, tijesto energično miješajte dok ne postane glatko i elastično. Zatim ga ostavite da odstoji dok mu se volumen ne udvostruči: stavite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplome mjestu.

Kad se dovoljno digne, premijesite ga kako bi se mjehurići nastali uslijed vrenja kvasca ravnomjerno rasporedili. Na kraju tijesto stavite u kalup.

No prije nego što ga stavite u pećnicu, neka odstoji još 10-15 minuta kako bi se još malo diglo.

Osnovni recept za slatko dizano tijesto

 • 750 g brašna
 • 125 g maslaca
 • 125 g šećera
 • 2 jaja
 • 300 ml mlakoga mlijeka
 • 1 žličica soli
 • 1 kocka kvasca

Priprema

 1. Brašno uspite u posudu i u sredini napravite udubinu. U udubinu ulijte pola količine mlijeka, dodajte kvasac i malo šećera, zamutite i ostavite da odstoji oko pola sata.
 2. Zatim dodajte ostale sastojke i umijesite glatko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji sat vremena.
 3. Na kraju tijesto oblikujte u željeni oblik, primjerice u pletenicu, ili stavite u dobro namašćen kalup za kuglof (tijesto ostavite u kalupu 20-ak minuta da se digne).
 4. Pecite na temperaturi od 190-200 °C. Vrijeme pečenja ovisi o veličini peciva: primjerice, kuglof srednje veličine peče se oko 40 minuta.