Omiljeno proljetno povrće ponovno nas uveseljava svojim posebnim okusom

Rotkvice spadaju u povrće koje ili volimo ili ne volimo.

One su hrskave, sočne i gorkaste te su nezaobilazne u salatama, ali se mogu i kuhati te poslužiti kao prilog nekim jelima.

Oni koji razumiju prirodu rotkvica reći će vam kako pri kupnji tog povrća uvijek treba odabrati tvrđe plodove jarkocrvene boje, sa svježim listovima.

Ovo povrće preporučuje se čuvati u hladnjaku do sedam dana ako odstranite sve lišće i umotate crveni dio rotkvice u plastične vrećice.

Želite li ublažiti njezin okus, skuhajte je cijelu ili narezanu na tanje komade. Cijela rotkvica kuha se 10 minuta, a narezana 3-4 minute.

No ovoj priči o rotkvici još nije kraj. Zašto? Jer nismo nabrojili sve njezine zdravstvene vrijednosti. Pa krenimo redom:

  • Rotkvica je jako korisna za jetra i želudac te je zadužena za detoksikaciju organizma.
  • Korisna je i kod žutice jer kontrolira proizvodnju pigmenta bilirubina.
  • Bogata je neprobavljivim ugljikohidratima koji olakšavaju probavu, zadržava vodu, liječi zatvor i tako pruža olakšanje oboljelima od hemoroida.
  • Sok od rotkvica liječi upale i osjećaj pečenja tijekom mokrenja. Čisti bubrege i sprečava infekcije bubrega i mokraćnog sustava.
  • Siromašna je probavljivim ugljikohidratima, a obiluje vodom. Stoga je ovo povrće sjajan odabir za osobe koje žele izgubiti kilograme.
  • Budući da obiluje vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima pomaže u izlječenju mnogih vrsta raka.
  • Sok od rotkvica može se koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata, poput pčela, stršljena, osa… Ta ljekovita tekućina također smanjuje bol i oticanje te smiruje pogođeno područje.

Preporučujemo