Donosimo vam obilje savjeta i jednostavan recept kako da napravite domaću tjesteninu, nakon koje više nećete niti pomišljati na onu kupovnu...

Tajne savršene tjestenine

brašno

Za izradu domaće tjestenine čvrste teksture koja se ne raspada niti lijepi, pomiješajte oštro brašno (tip 400) s krupicom (u optimalnom slučaju durum pšenice).

Običnu tjesteninu možete raditi i samo od brašna – što je ono kvalitetnije, to će tjestenina biti bolja. Brašno ne smije biti prefino mljeveno.

Dobro oštro brašno prepoznat ćete po tome što mu zrnca možete osjetiti pod prstima i ne spaja se u grudice.

Ako ste alergični na gluten, tjesteninu možete napraviti i od kukuruznog, heljdina ili rižina brašna (potražite ih u trgovinama zdrave hrane).

Sol

Talijani tjesteninu izrađuju bez dodatka soli jer ne vole da im lijepu, glatku površinu kvare bijele mrljice.

Prema njihovu mišljenju, za idealnu slanost sasvim je dovoljno kuhati tijesto u posoljenoj vodi.

Tjestenina u boji

Osim jaja, tjestenini boju može dati i šafran, koncentrat rajčice, sok od cikle, sitno sjeckano začinsko bilje ili pasirani špinat.

Jednostavno kuhanje

Svježa domaća tjestenina kuha se kraće nego sušena industrijska.

Kuhajte je u velikom loncu jer na svakih 100 g tjestenine treba 1 l vode. Kada bude al dente, dobro je ocijedite.

Jedno tijesto – različiti oblici

  • 50 g brašna
  • 150 g pšenične krupice
  • 3 jaja
  • 5 žlica ulja

priprema

  1. Umijesite glatko tijesto od brašna, krupice, jaja, 1/2 žličice soli, 1 žlice ulja i po potrebi malo vode.
  2. Mijesite dok ne dobijete sjajno tijesto, pa ga pokrijte zdjelom i ostavite 25 min na sobnoj temperaturi.
  3. Nakon toga ga pospite brašnom i razvaljajte pomoću valjka ili stroja za rezance.Narežite tijesto oštrim nožem ili strojno.
  4. Za punjene vrste tjestenine u tijesto stavite nadjev, preklopite ga i oblikujte rezačem.

Preporučujemo