Uz najveće kršćanske blagdane vežu se i tradicionalna jela. No ovaj put predlažemo vam da ponudu jela za uskrsnu gozbu proširite nekim novim delicijama. Detalji su u nastavku....Uživajte u Uskrsu!

Pizza di Pasqua al formaggio ili uskrsni kruh

Pizza di Pasqua al formaggio ili uskrsni kruh sa sirom priprema se u pokrajini Marche kao tradicionalno talijansko uskrsno jelo, i to prema 200 godina starom receptu.

Za ukusno tijesto najbolje je upotrijebiti svježi sir pecorino fresco, koji će se u kruhu lijepo rastopiti.

Ostale starije varijante sira pecorino ne bi se rastopile pa to onda ne bi bio autentični kruh pizza di Pasqua.

Judini kruščići

Tradicionalni Judini kruščići simboliziraju uže kojim se apostol izdajnik objesio.

Kruščići se u pravilu peku na Veliki četvrtak, a prema legendi bi premazivanje medom odmah nakon pečenja trebalo štititi od ugriza zmija.

Čega na uskrsnom stolu ne smije nedostajati: Kršćanske i poganske tradicije

Uskrsni nadjev

Nadjev se prije pripremao tako što bi se od mlijeka i krupice skuhala gusta kaša, a zatim su se u ohlađenu kašu dodavala jaja, mljeveno meso (često srnetina) i začinsko bilje, i to bi se na kraju sve zajedno ispeklo.

U prošlosti se u nadjev često stavljalo i meso teleće glave.

U nadjev se može staviti i zeleno proljetno bilje: mladi listići i cvjetići tratinčica, medvjeđi luk, djetelina ili trputac.

Jaje

Jaje je kao simbol plodnosti, života i uskrsnuća važan dio Uskrsa. Jaja se, prema narodnoj tradiciji, ukrašavaju bojenjem, oslikavanjem i na druge načine. Većinu djecu ipak najviše vesele čokoladne verzije uskrsnih jaja.

Simbol janjeta

Simbol janjeta koji je bio široko rasprostranjen još u pretkršćansko doba zadržao se sve do danas.

Kolač u obliku janjeta peče se od dizanog tijesta, biskvita ili prhkog tijesta, a postoje i slane varijante.

Pizza di Pasqua al formaggio

  • 1 žlica šećera
  • 10 g suhog kvasca
  • 100 g pšeničnog brašna za dizana tijesta
  • 500 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 80 g maslinova ulja
  • 100 g parmezana
  • 20 g maslaca
  • 100 g ovčjeg sira
  • sol, papar

priprema

  1. U 300 ml tople vode umiješajte šećer i kvasac, zatim tu smjesu pomiješajte s brašnom za dizana tijesta pa stavite na toplo mjesto kako bi kvasac nabubrio.
  2. Nabubreni kvasac stavite u zdjelu zajedno s glatkim brašnom, a zatim dodajte sol, papar, jaja, ulje, naribani parmezan i omekšali maslac.
  3. Ostavite tijesto da se diže (oko 50 minuta). U tijesto s kvascem zatim utisnite kockice sira pecorino pa ga ponovno lagano razvaljajte.
  4. Tijesto stavite u veliku okruglu limenu posudu (zapremnine 2500 g) ili u kalup za kolače obložen papirom za pečenje pa ga još jednom ostavite pola sata da se diže.
  5. Nakon toga posudu ili kalup stavite u pećnicu unaprijed zagrijanu na 160 °C pa pecite kruh 25 minuta.
  6. Uskrsni kruh nakon pečenja ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga poslužite.

Preporučujemo