Želite li pripremiti drukčije jelo, egzotičnog okusa i šarenih boja? Kuhajte jela s azijskim začinima koji će vas oduševiti. Donosimo presjek najpopularnijih mirodija

Bogatstvo azijske kuhinje skriva se upravo u njezinim začinima. I dok se u egzotičnim zemljama svakodnevno kuha sa začinima, mi ćemo za njima posegnuti tek onda kada se odvažimo kuhati nešto posebno.

SJEMENKE KORIJANDRA su začin koji se često koristi u azijskoj kuhinji. Nakon što ih kupite i otvorite, spremite ih u posudu koja se može dobro zatvoriti i tako će godinama ostati aromatične.

KAFFIR LIMETA koristi se u tajlandskoj i indonezijskoj kuhinji, a najviše se upotrebljava njezino lišće.

ČEŠNJAK je aromatični začin koji se često upotrebljava u azijskoj kuhinji i jedan je od glavnih sastojaka egzotičnih, ali i mediteranskih jela.

PRŽENI LUK najbolje godi uz krumpir i mesna pečenja, a može se jesti i kao grickalica.

SEČUANSKI PAPAR jako je mirisan i ima karakteristične citrusne note. Ukusan je u kombinaciji s gljivama, patlidžanom i mahunama.

THAI BOSILJAK je specifičan zbog svoga okusa koji podsjeća na anis i metvicu. Mediteranski bosiljak ne može mu biti zamjena.

GALANGAL je začin koji se uvijek dodaje najpopularnijoj azijskoj juhi od piletine i kokosova mlijeka.

BONITO PAHULJICE dostojna su zamjena za rižu i tjesteninu.

ČILI PAPRIČICE daju jelu pikantan okus. Nemojte pretjerati s njihovom upotrebom.

PALMIN ŠEĆER idealan je prirodni zaslađivač s niskim glikemijskim indeksom.

LIMUNSKA TRAVA u hladnjaku može stajati do četiri tjedna umotana u vrećicu.

LIŠĆE KORIJANDRA ima intenzivnu aromu i u azijskoj kuhinji se koristi svježe, dok se u europskoj daje prednost zrelom i osušenom sjemenju korijandra.

SOJIN UMAK dijeli se na dvije vrste. Svijetli se koristi u pripremi jela od povrća, ribe i plodova mora, a tamni za mesna jela.

WASABI je tradicionalni japanski začin koji hrani daje ljutinu i pikantnost. Poslužite ga uz sushi i rezance.

ĐUMBIR se može nabaviti cijeli, u ploškama ili u prahu. Pikantnog je i limunastog okusa, a najbolje godi uz sushi, u kolačima ili u juhi.

Iskušajte nove začine u ukusnim jelima na azijski način…

Rezanci sa škampima

  • 200 g rižinih rezanaca
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 crvena paprika
  • 2 lista crvenog kupusa
  • 1 pakiranje kineskog kupusa
  • 3 velike žlice sezamova ulja
  • 100 g sojinih klica
  • 1 žličica galangala narezanog na kockice
  • 150 ml povrtne juhe
  • 250 g kuhanih kozica
  • 2 žlice umaka od kamenica
  • 2 velike žlice svijetlog sojina umaka

priprema

  1. Rižine rezanse skuhajte prema uputama na pakiranju. Češnjak i luk nasjeckajte na sitne kockice. Papriku, crveni kupus i kineski kupus očistite i narežite na debele trake.
  2. U woku pržite češnjak, luk i papriku. Potom dodajte crveni kupus, kineski kupus, klice i galangal pa prepržite. Dodajte povrtnu juhu i kuhajte 2 minute.
  3. Dodajte rezance i kozice. Začinite solju i paprom pa dodajte umak od kamenica i sojin umak. Sve promiješajte i poslužite.

Preporučujemo