Izvana hrskavi, a iznutra mekani... Uživajte u ovim zalogajima koji mogu biti i dobra zamjena za meso

Izvana hrskav, a iznutra mekan – takav su falafel jeli još stari Egipćani. Danas je to orijentalno jelo od slanutka široko rasprostranjeno.

Falafel često služi i kao vegetarijanska zamjena za mesne brze zalogaje, poput kebaba.

Slanutak je jedna od omiljenih grahorica, koja osim što je zdrava ima i izvrstan orašast okus.

Osim bjelančevina i balastnih tvari, slanutak sadrži i folnu kiselinu, vitamin B i mineralne tvari.

Za pripremu falafela slanutak je potrebno prethodno namočiti. Nakon što omekša, slanutak se zajedno s ostalim sastojcima štapnim mikserom usitnjava u pire, a zatim se oblikuju kuglice koje se prže dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

U pire od slanutka stavljaju se korijandar, češnjak i kim. Umiješate li i tandoori mješavinu začina, falafelu ćete dati indijsku notu.

Prilog

Ovi se vegetarijanski mini popečci poslužuju s lepinjom, zelenom salatom, rajčicama i umakom. Uz falafel izvrsno godi i salata od kus-kusa ili miješana salata.

Umaci

Falafel se tradicionalno poslužuje s tahini pastom od sezama ili s namazom od slanutka. Može se kombinirati i s umakom od jogurta začinjenim kimom i solju ili koricom limete.

Preporučujemo