Sitna tjestenina orecchiette, punjeni patlidžani i na kraju slatki kolačići - vodimo vas na gastronomsko putovanje u regiju apuliju na samom jugu italije

Regija Apulija nalazi se na jugu Italije, u samoj peti ‘čizme’. S obzirom na to da još nije postala meta masovnog turizma, ona predstavlja pravu i nepromijenjenu Italiju.

Što drugdje nema

Na sjeveru Apulije nalaze se dvije velike lagune – Lesina i Varano, na obali su smještena ljetovališta Vieste, Peschici, Rodi Garganico, San Menaio i Mattinata. Svugdje možete vidjeti slikovite bijele kućice u krivudivim uličicama, tipične restorane, puno tajanstvenih kutaka i veličanstveni pogled na more.

Lokalnu drevnu arhitekturu proslavile su prije svega male bijele kuće s krovovima u obliku stošca zvane trulli, izvorno su to nastambe za pastire koje su se gradile slaganjem kamenja u krug. Najviše ih možete naći u gradiću Alberobello.

Prekrasna arhitektura vas čeka i u južnom dijelu Apulije, prije svega u gradu Lecce, koji nazivaju Firencom juga. Odmah će vam biti jasno zašto ako pogledate crkvu Santa Croce, lokalnu katedralu ili rimski amfiteatar. Na samoj špici potpetice nalazi se čarobni gradić Santa Maria di Leuca. U crkvi posvećenoj Djevici Mariji nalazi se i slika s panoramom Karlova mosta u češkoj metropoli Pragu i sv. Ivanom Nepomukom.

Mali dragulj Italije je Gargano, stjenovit poluotok koji pokriva 70 kilometara obale Jadranskog mora. Gargano je pun uvala, špilja i prekrasnih plaža, ali i drevnih romantičnih utvrda i ostataka prošlih vremena.

Najprivlačniji su gradovi Peschici i Vieste, kao i duge pješčane plaže pokraj San Menaia. Žarkom suncu i privlačnoj atmosferi lokalnog života malo tko može odoljeti.

Što kušati u Apuliji

Lokalna kuhinja osobito će se svidjeti ljubiteljima tjestenine i povrća. Teško ćete u Italiji naći područje s tako velikom kulinarskom raznolikošću kao što je Apulija. Regija je poznata i po uzgoju pšenice pa tako cijelu Italiju opskrbljuje brašnom.

Tjestenina i kruh ovdje igraju bitnu ulogu. Iako Apulija nema osobito bogate izvore vode, na pažljivo navodnjavanim plantažama uspijevaju rajčice, tikvice, brokula, paprika, krumpir, špinat, patlidžan, prokulica i koromač. Pa tako nije čudno da je lokalna kuhinja puna povrća, a jednako tako i mahunarki, koje se ovdje također uzgajaju.

U jelima nema puno mesa. Osobito je omiljeno jelo cime di rape, koje se sastoji od kupusa, šparoga i divljeg luka. Nacionalno jelo ovog područja je tjestenina orecchiette. Ali u ponudi možete naći i ostale talijanske specijalitete kao što je pizza.

Unesite dašak Apulije u svoj dom uz neodoljiv recept za tjesteninu orecchiette.

Tjestenina orecchiette s listovima korabe

  • 300 g opranih listova korabe
  • sol
  • ulje
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 inćun
  • 300 g tjestenine orecchiette
  • papar
  • krušne mrvice

priprema

  1. Listove korabe kuhajte nekoliko minuta u vodi kojoj ste dodali sol, ocijedite (vodu ostavite sa strane), oplahnite ledenom vodom i nasjeckajte.
  2. U tavi zagrijte ulje i popržite nasjeckani češnjak. Dodajte lišće i inćun. Pirjajte oko 5 minuta.
  3. U međuvremenu skuhajte orecchiette u vodi u kojoj se kuhalo lišće korabe. Ocijedite i dodajte u tavu listovima, popaprite i pirjajte još oko 2 minute.
  4. Poslužite posuto krušnim mrvicama.

Preporučujemo