Pravi sladokusci znaju da ovo tropsko voće kolačima daje pjenastu teksturu i nevjerojatnu sočnost...

Najveći uzgajivači banana su u Kostariki, Meksiku, Ekvadoru i Brazilu.

Zahvaljujući sustavu rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta mogu se kupiti na tržnicama diljem svijeta u svako doba godine, pa tako i kod nas.

Danas postoji više od 100 podvrsta banana koje su obuhvaćene dvjema vrstama: slatke banane (Musa sapienta, Musa nana) i brašnaste banane (Musa paradisiaca).

Banana je bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima, najviše sadrže beta-karoten, vitamine grupe B, te vitamine C i E.

Odličan su izvor kalija, te sadrže i magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar.

Odličan su izbor za malu djecu jer vrlo rijetko izaziva alergije. Također, omiljene su i među sportašima kao izvor energije i kalija.

Banane se jedu sirove kao voćni međuobrok, ali su odlične i u raznim desertima. Mogu se dodavati u tijesto za biskvitne kolače, flambirati, preliti čokoladom ili umiješati u jogurt.

U egzotičnim kuhinjama banane se poslužuju kao prilog mesnim jelima u obliku pirea ili se dodaju u ljute umake.

Čokoladne ploške s bananom

Za 3 biskvita

  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 4 jaja
  • 200 g brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žličice gorkog kakaa
  • 50 g čokoladnih mrvica
  • 75 g mljevenih badema
  • 2 zrele banane
  • 125 ml mlijeka

Za kremu i ukrašavanje

  • 15 g praška za puding od vanilije
  • 170 ml mlijeka
  • 1,5 žlica šećera
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 2 banane
  • 1 žlica soka od limuna
  • 30 g tamne čokoladne glazure

priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Maslac pjenasto umutite, dodajte bijeli i smeđi šećer, a zatim umiksajte jedno po jedno jaje.
  2. Posebno pomiješajte bijelo i integralno brašno, prašak za pecivo, kakao i bademe pa sve umiješajte u smjesu maslaca i šećera.
  3. Na kraju u tijesto dodajte mlijeko i izmiksane banane. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u 3 namašćene i pobrašnjene, ravne staklenke za zimnicu (zapremnine 750 ml), stavite ih u pećnicu i pecite oko 40 min.
  4. Kad kolači budu gotovi, izvadite ih mlake iz staklenki i ostavite da se do kraja ohlade na rešetki za kolače.
  5. Za kremu skuhajte puding od praška za puding, šećera i mlijeka.
  6. Kuhani puding prekrijte prozirnom folijom da ne nastane korica i, kad se malo ohladi, ostavite ga 1 h u hladnjaku.
  7. U hladni puding umiješajte pjenasti maslac, žlicu po žlicu. Jedan kolač narežite na 6 ploški. (Ostala dva možete zamrznuti ili ih umotati u foliju – tako će ostati svježi i do 5 dana.)
  8. Pomoću slastičarske vrećice s velikim okruglim nastavkom naštrcajte vanilin kremu po ploškama biskvita.
  9. Banane ogulite, prepolovite ih po dužini, narežite na manje komade i pokapajte limunom da ne posmeđe.
  10. Složite ih po kremi pa preko njih išarajte linije otopljene čokoladne glazure.

Preporučujemo