Izvrstan je kad ga pijemo samog, a usto daje izvrstan okus kolačima, desertima i koktelima.

Vrlo se jednostavno priprema, ali budući da su njegovi glavni sastojci jaja,
trebamo ga potrošiti u roku od četiri tjedna.

Tajna dobrog domaćeg likera od jaja: jako svježa jaja i puno miješanja!

Možete ga pripremati s čistim alkoholom (iz ljekarne), ali ukusan je i s rumom, vinjakom, votkom ili rakijom od višanja.

Što je manje alkohola u likeru, to se brže mora potrošiti. Zatvoren može stajati u hladnjaku oko četiri tjedna.

Liker od jaja

  • 8 žumanjaka
  • 1 vrećica burbon vanilin šećera
  • 250 g šećer u prahu
  • 340 ml kondenziranog mlijeka (7,5% masnoće)
  • 350 ml ruma ( ili vinjaka)

priprema

  1. Za oko 1 litru pomiješajte svježa žumanaca i bourbon vanilin šećer. Postupno umiješajte šećer u prahu, kondenzirano mlijeko  te rum (ili vinjak).
  2. Smjesu tucite u posudi iznad vruće vode. S pomoću lijevka prebacite u široku bocu.

SAVJET

Jaja za liker ne smiju biti starija od tjedan dana.

Možete i najprije pomiješati žumance s alkoholom pa ostaviti tri dana na sobnoj temperaturi kako bi se uništile klice. Potom dodajte preostale sastojke.

Umjesto kondenziranog mlijeka možete koristiti vrhnje.

Liker od jaja originalan je poklon – stavite ga u ukrasnu bocu, upotrijebite maštu te ukrasite po želji

Preporučujemo