Prehrana u Francuza ne uključuje samo konzumiranje hrane nego i potpuno uživanje u okusu te vrijeme za druženje i relaksaciju

Ručak se obvezno sastoji od tri dijela, a često i od četiri: predjelo, glavno jelo, sirevi i desert. Vino je obvezno i smatra se prehrambenim proizvodom. Pritom se strogo vodi računa o tome da određena vina idu uz određenu hranu.

Francuzi pri pripremi jela rijetko dodaju mast, zapržak nikad. Upotrebljavaju ulje i maslac te na kraju kuhanja uklanjaju višak masnoće. Stoga su francuska jela vrlo lagana.

Senf se u Francuskoj priprema još od vremena Karla Velikog. U francuskoj kuhinji on se stavlja u preljeve za salate, meso, ribu i mnoga druga jela.

U Francuskoj se proizvodi više od 370 vrsta sireva, a svaka od njih nosi duh pokrajine iz koje potječe, što je posljedica kako klime i vegetacije tako i načina pripreme u tom području.

Najpoznatiji sirevi su tradicionalni kozji sir chevre, autentični brie, roquefort – koji nazivaju ‘kraljem sireva’, camembert i raclette.

Najpoznatije pokrajine u Francuskoj u kojima se proizvodi vino su Bordeaux, Beaujolais, Cotes-du-Rhone i Provansa. Šampanjac je zaštitno ime za francusko prirodno pjenušavo vino, koje se proizvodi od grožđa posebnim postupkom, a slavan je i francuski konjak.