Ova Velika zemlja prepuna je ostataka starih indijanskih kultura, bučnih gradova, pikantne hrane i bijelih plaža na ljetovalištima duž obale

Uživanje na sunčanim plažama, razgledavanje slavnih majanskih piramida, upoznavanje s ljutim okusima meksičke kuhinje i bogat noćni život – sve to je Meksiko.

Ova divlja i nesputana zemlja ponosi se bogatom poviješću starih civilizacija na koju podsjeća nevjerojatno mnoštvo znamenitosti razasutih diljem cijelog državnog teritorija.

Sjedinjene Meksičke Države (Estados Unidos Mexicanos) službeni je naziv države koja turistima osim povijesne baštine iz vremena Maja i Azteka nudi i prekrasno kupanje na plažama obasjanim suncem na obalama Tihog oceana, Meksičkog zaljeva ili Karipskog mora.

Meksiko je u isto vrijeme i zemlja suprotnosti: osim veličanstvenih ljetovališta ima i sirotinjske četvrti u velegradovima u koje se ne preporučuje kročiti ni usred bijelog dana.

Mexico City

Ciudad de México je sa svojih otprilike 28 milijuna stanovnika možda najveći grad na svijetu. Nalazi se u unutrašnjosti, u planinama na 2000 metara nadmorske visine.

Najomiljeniji turistički cilj je glavni trg Zócalo, koji je drugi najveći trg na svijetu. Ovdje neprestano kruži mnoštvo ljudi od Nacionalne palače, gdje je sjedište predsjednika, do katedrale, koja je najveća crkva u Latinskoj Americi.

Kilometarske plaže

Želite li posjetiti ljetovalište na obali mora s golemom plažom, imate puno mogućnosti. Primjerice, u Acapulcu možete birati između mirnih plaža i onih s mnoštvom turista, u Túlúmu imate mogućnost romantičnog ljetovanja na 15 kilometara bijelih plaža, u Cancúnu su savršeni uvjeti za ronjenje.

Svaki od ovih gradova nudi bogat društveni život i danju i noću.

Sopaipillas s umakom od čokolade

 • ½ šalice smeđeg šećera
 • malo soli
 • ½ šalice kakaa
 • 3 žlice maslaca
 • ½ žlice ekstrakta vanilije
 • suncokretovo ulje za prženje
 • 4 tortilje
 • šećer

priprema

 1. Šećer stavite u lončić, zalijte s ¼ šalice vode, dodajte malo soli i pustite da provrije. Čim se rastopi, dodajte kakao i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
 2. Maknite sa štednjaka pa umiješajte maslac i vaniliju. U tavi zagrijte ulje i pržite četvrtine tortilje dok ne poprime zlatnu boju.
 3. Potom ih uvaljajte u šećer, rasporedite na tanjure i prelijte umakom.