Grah, leća i ostale mahunarke bogati su bjelančevinama, vitaminima i mineralima

GRAH

Namočite ga preko noći i tako ćete skratiti vrijeme kuhanja mahunarki na 45-60 minuta.

Grah mnogocvjetni: u nekim ga jezicima zbog crveno-crnih točkica povezuju s vatrom, ali je vrlo blagog okusa. Odličan za salate i variva.

Canellini grah: ovaj brašnasti grah u svojoj se domovini Italiji upotrebljava za juhe i maneštre.

Borlotti grah: idealan za pikantna variva. Sjemenke s crveno-smeđim pjegama omekšaju pri kuhanju, ali oblik ostaje sačuvan.

Kidney grah: glavni dodatak za chilli con carne. Ima okus po maronima, sladak je i brašnast.

Sitni bijeli grah (biserak): u SAD-u nezaobilazan u specijalitetu Backed Beans (zapečeni grah), a u južnoj Francuskoj u zapečenom varivu od graha i mesa zvanom cassoulet.

Lima grah: delikatesni, ali ova vrsta sadržava, na žalost, otrovnu tvar koja postaje neškodljiva tek nakon najmanje 1,5 h kuhanja.

Mijenjajte vodu tijekom kuhanja!

Crnookice: ova je vrsta poznata i pod nazivom mletački grah. Blagog je okusa, ali ako se predugo kuha, zrna se raspadnu. Idealno je 60 min.

Šareni grah: njegove lijepe šare (pjege), nažalost, nestaju pri kuhanju, ali zato preuzima okus drugih sastojaka.

Azuki grah: u istočnoazijskoj se kuhinji koristi više od 2 000 godina. Ovaj grah koji okusom podsjeća na orahe, koristi se i u slanim i u slatkim jelima.

Leća

Nekada su ti sitni plodovi bili smatrani hranom siromašnih ljudi, ali sad iznova osvajaju sladokusce. U nastavku se upoznajte s najvažnijim vrstama i njihovim svojstvima.

Smeđa leća: snažan okus, idealna za pikantne juhe i variva. Ovu leću treba 2 sata namakati u vodi.

Crvena leća: oljuštena smeđa leća (namakanje nije potrebno), vrlo ukusna i skuhana za samo 10 minuta. Koristi se za salate, juhe, pire.

Beluga leća: kavijar među lećom. Ne treba je namakati. Ova crna vrsta ima blago orašasti okus. Pri kuhanju zadržava svoj oblik.

Grašak i slanutak

Nisu međusobno u srodstvu, ali se slično pripremaju.

Slanutak

Treba ga namakati 12 sati i onda je sličan lješnjaku, a skuhan za 45 -60 minuta. Odličan u varivima!

Grašak

Za pire od graška odličan je suhi zeleni grašak. Namače se preko noći i kuha 45 minuta.

Preporučujemo