Još jedan, molim! Hrskave grickalice omiljena su hrana uz sokove, pivo ili vino. A od finog lisnatog tijesta koje se topi u ustima ove ćete male delikatese pripremiti upravo za tren oka

Kako bi se lisnato tijesto lijepo diglo, u pećnicu stavite malu vatrostalnu posudu s vodom.

Ostatke lisnatog tijesta nikada nemojte mijesiti, komade samo posložite jedan na drugi pa ih razvaljajte.

Štapići s češnjakom

  • 250 g (pola omota) lisnatog tijesta
  • sol
  • češnjak u granulama

PRIPREMA

  1. Lisnato tijesto ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi. Otopljeno lisnato tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini i pospite ga solju i češnjakom.
  2. Od tijesta izrežite uske trake i svaku lagano uvijte oko svoje osi. Štapiće ostavite pola sata da odstoje. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.
  3. Štapiće s češnjakom posložite na lim, koji ste prethodno oplahnuli hladnom vodom, i pecite ih 15 minuta.
  4. cesnjak-lisnato

Pereci sa sirom

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 50 g naribanog sira

priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Tijesto razvaljajte, režite u trake i oblikujte perece.
  2. Pospite ih sirom i pecite otprilike 15 minuta.

Pužići sa šunkom

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 75 g kuhane šunke
  • nekoliko grančica peršina i vlasca
  • 1 žumance
  • 30 g naribane gaude

PRIPREMA

  1. Lisnato tijesto ostavite da se otopi. Šunku izrežite na sitne kockice. Peršin i vlasac
    oplahnite, posušite i nasitno nasjeckajte.
  2. Pomiješajte ih sa šunkom, sirom i žumancem. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Lisnato tijesto razvaljajte i premažite pripremljenim nadjevom.
  3. Obje strane tijesta uvijte prema sredini i dobivenu savijaću izrežite na ploške. Pužiće posložite na lim koji ste oplahnuli hladnom vodom i pecite 15 minuta.
  4. sunka-puzici

Lisnati slani kolačići

  • 250 g lisnatog tijesta
  • po 1 žlica maka i sezama
  • 1 žličica origana
  • 50 g ribane gaude

PRIPREMA

  1. Lisnato tijesto ostavite da se otopi. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.Tijesto razvaljajte i kalupićem izrežite cvjetiće, odnosno rombiće.
  2. Kolačiće pospite makom, sezamom, origanom i/ili sirom i pecite 12 minuta.
  3. lisnati-kolacici