Estetski poslužena i profesionalno narezana, guska je prava gurmanska poslastica. Ali znate li kako je najbolje iskoristiti?

Da biste lijepo tranširali gusku, najprije joj zarežite prsa uzduž prsne kosti te ih izvadite. Potom odrežite bat­ke.

Zavarajte umijesnošću i prave znalce

Poslužite gostima hrskavu i sočnu gusku kao što to čine profe­sionalci ­ savršeno narezanu i bez koščica. Donosimo 3 primjera.

 • Sa strane prsa odrežite krilca te prsa narežite na ploške
 • Batak­zabatak prerežite u zglobu ­ tako ćete dobiti dva lijepa komada
 • Meso s batka i zabatka te prsa pokušajte narezati na ploške jednake debljine

Okus davnina od gusje utrobe

Masnoću iz trbušne šupljine nasjeckajte i stavite u lonac. Masnoću koja iscuri tijekom pečenja u lim poslije ocijedite i dodajte je usitnjenoj masnoći u loncu.

Ostavite da lagano ključa pola sata. Potom procijedite te posolite i popaprite. Također možete umiješati luk i jabuku narezane na kockice pa kuhajte još 10­ak minuta.

Razdijelite tako pripremljen namaz na staklenke i držite u hladnjaku. Inače je vrlo mekan, ali ga možete učiniti kompaktnijim dodavanjem svinjske masti.

Predlažemo da od ostataka gus­ke spravite izvrstan namaz ­ rilette. Kako i s kojim sastojcima pripremiti tu francusku deliciju, pročitajte u tekstu ispod slike

profimedia-0235927934

Francuska mesna marmelada rilette

 • ostatci mesa
 • gusja mast
 • sol, papar
 • češnjak
 • začinsko bilje (primjerice peršin i bosiljak)

priprema

 1. Meso koje vam je nakon tranširanja ostalo na kostima odvojite nožem pa ga izmiješajte s mesom koje vam je eventualno ostalo nakon objeda.
 2. Na 500 g mesa dodajte po 100 g zgusnute gusje masnoće. Mješavinu kuhajte u loncu na laganoj vatri oko 5 minuta.
 3. Začinite solju, paprom, s malo nasjeckanog češnjaka i začinskim biljem (primjerice peršinom i bosiljkom).
 4. Ostavite da se prohladi te sameljite ili eventualno izmiksajte u multipraktiku. Smjesu razdijelite na nekoliko po­suda s poklopcem i čuvajte je na hladnome mjestu. Također postoji mogućnost da je u staklenkama prokuhate i tako pasterizirate.