Hladna juha idealan je izbor predjela za vruće ljetne dane. Originalan recept može se varirati s raznim povrćem, važno je samo da je hladna

Možda znate što je gazpacho i imali ste priliku probati originalni španjolski recept ili se pak stalno pitate kakva je to točno juha?

Radi se o hladnoj juhi porijeklom iz Andaluzije koja je svojom jednostavnošću, puninom okusa i osvježavajućom hladnoćom stekla popularnost diljem svijeta.

Ovako se priprema

Za hladnu juhu na komade narežite zrele rajčice, paprike, krastavac i češnjak. Izmiksajte sve štapnim mikserom i dodajte toliko vode da dobijete juhu. Začinite maslinovim uljem, balzamičnim octom, limunovim sokom, solju i paprom.

Ako nemate sve ove namirnice ili vam nedostaje vremena, nešto brži možete biti s rajčicama koje možete kupiti već narezane na komadiće. Juhu stavite u hladnjak.

Za topping

Narežite krastavce, luk, papriku ili avokado na male kockice. Avokado pokapajte limunovim sokom kako ne bi posmeđio.

Krišku bijeloga kruha narežite na kockice i popržite na maslinovom ulju dok ne postanu hrskave. Krutone stavite na juhu neposredno pred posluživanje. Nasjeckajte timijan ili peršin te njima pospite juhu.

Na juhu se mogu staviti i ohlađena kuhana jaja, pršut, bademi ili masline.

Preporučujemo