Umjesto da reducirate kolesterol, radije pripazite na njegovu optimalnu količinu - čak i manjak te tvari može biti štetan za organizam

Gotovo da nema osobe koja ne zna da kolesterol može uzrokovati arteriosklerozu i srčani udar, ali rijetki su oni koji mogu točno reći zašto je kolesterol važan za zdravlje.

Najmanje dvije trećine kolesterola u našem organizmu proizvode jetra ili se stvara u crijevima. Nalazi se i u mozgu te u nadbubrežnoj žlijezdi.

A kada je dobar, ima brojne važne funkcije: u dodiru sa sunčevim zrakama pretvara se u esencijalni vitamin D, sastojak je svake membrane, nužan je za stvaranje muških i ženskih spolnih hormona, pomaže metabolizmu ugljikohidrata…

Razlike u djelovanju kolesterola ovise o bjelančevini za koju je vezan i pomoću koje se krvlju prenosi. Važno je hraniti se tako da snižavate vrstu kolesterola koja se zove LDL (lipoprotein niske gustoće) jer služi kao sirovina za začepljivanje arterija.

Suprotno tome, HDL (lipoprotein visoke gustoće) pretvara štetan LDL i prebacuje ga u jetra, gdje se uništava. Ukoliko u krvi imate više HDL-a i manje LDL-a, utoliko su vaše arterije sigurnije.

Određene vrste hrane pomažu u postizanju takva odnosa stvaranjem korisnog HDL-a i uništavanjem štetnog LDL-a.

Jedan od najjeftinijih, najdostupnijih, najdjelotvornijih i najsigurnijih načina reguliranja kolesterola je konzumacija mahuna i graha.

Jedna šalica kuhanog graha dnevno snizuje štetni kolesterol za 20 posto. Rezultate možete očekivati u prosjeku za tri tjedna.

Dobre su sve vrste graha: šareni, crni, bubrežasti, čak i konzervirani.

Isti učinak imaju soja i leća. Za postizanje najboljeg rezultata treba jesti pola šalice graha za ručak i pola šalice graha za večeru.

Grah sadrži više sastojaka koja snizuju kolesterol, a najvažnija među njima su topljiva vlakna. Zahvaljujući sadržaju bjelančevina, soja uspješno snižava kolesterol, kao i sojino mlijeko, tempeh-sir iz sojina mlijeka, no treba istaknuti da tu funkciju nemaju sojin umak i sojino ulje.

Najkorisnije namirnice

Mnogi stručnjaci smatraju da su topljiva vlakna aktivna tvar za snižavanje kolestrola. Što je više topljivih vlakana u hrani, to je veća njezina djelotvornost u snižavanju kolesterola.

Smatra se da je potrebno jesti najmanje 6 grama topljivih vlakana dnevno.

Među povrćem najviše topljivih vlakana sadrže kuhane prokulice, grašak, brokula, mrkva i kuhani luk. Od voća su vlaknima bogate jabuke, naranče, grejp, marelice.

Dvije do tri jabuke dnevno pokazalo se dostatnom količinom za snižavanje kolesterola.

Grejp sadrži jedinstvenu vrstu topljivih vlakana nazvanih galakturonska kiselina koja ne samo da pomaže u snižavanju kolesterola, već može pomoći u otapanju i uklanjanju plakova koji su već začepili arterije. Sok od grejpa ne sadrži vlakna, dakle treba jesti njegovo meso.

Zob također uspješno regulira razinu kolesterola u krvi. Najveća količina koju treba pojesti je 60 grama kuhanih zobenih mekinja dnevno ili dvije trećine šalice suhih. Pretjeranom konzumacijom zobenih mekinja nećemo dobiti bolji rezultat.

Često mislimo da su žitarice koje kupujemo za doručak uvijek jako dobre. Međutim, ako imate problema s povišenim kolesterolom, svaka vrsta žitarica neće pomoći, čak ni čiste zobene mekinje, jer često sadrže velike količine šećera.

Taj se višak šećera pretvara u kolesterol i naš problem ostaje ili se pogoršava. Stoga je važno provjeriti deklaraciju i kupiti nezaslađene zobene mekinje.

Glavna tvar u zobi koja napada kolesterol su beta-glukani, topljiva, ljepljiva vlakna koja se zadržavaju u probavnom sustavu. Ona djeluju tako da veći dio kolesterola odstranjuju iz krvotoka.

Trostruki spasitelj

Ako ste zabrinuti zbog kolesterola, konzumirajte češnjak. Tri sirova češnja dnevno mogu sniziti kolesterol u prosjeku od 10 do 15 posto. Češnjak je koristan i kuhan i sirov.

Djeluje na kolesterol tako da smanjuje njegovu sintezu u jetrima. Svjež češnjak, kuhan ili sirov, i češnjak u octu mogu poboljšati stanje kolesterola.

Da biste podigli razinu korisnog HDL-a, konzumirajte mnogo masne (plave) ribe poput lososa, skuše, haringe i tune jer mogu povećati HDL čak i onda kada je njegova razina već normalna. Ljudima koji nemaju zdravstvenih poteškoća preporučuje se da jedu 300 grama plave ribe tjedno.

Izrazito korisne učinke na arterije i kolestrol ima maslinovo ulje. Ono je trostruki spasitelj. Osim što snižava štetni kolesterol, lagano podiže ili održava dobru razinu korisnog HDL-a.

Za takva pozitivna svojstva maslinova ulja zaslužne su jednostruko nezasićene masne kiseline u njegovu sastavu. Isto tako, treba naglasiti da je najzdravije ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Prava istina o jajima

Gotovo jednaku djelotvornost u borbi protiv kolesterola imaju bademi, ali i drugo koštuničavo voće. Ono čuva zdravlje arterija, ali s njim ne treba pretjerivati jer je visokokalorično, pa biste mogli dobiti na težini.

Vitamin C bori se protiv kolesterola tako što čuva HDL. Dnevno je potrebno uzeti 180 miligrama vitamina C. Tu ćete količinu unijeti ako pojedete šalicu jagoda i šalicu brokule.

Vitamini, koji su ujedno antioksidansi, uništavaju slobodne radikale kisika koji LDL kolesterol čine opasnim i otrovnim.

Koliko je opasno konzumirati jaja, jetricu, školjke, kavijar?

Hrana bogata kolesterolom ne predstavlja važan uzrok povišenja razine kolesterola u krvi. Pravi neprijatelj su zasićene masne kiseline životinjskog podrijetla koje učetverostručuju razinu kolesterola u krvi, a ima ih u mesu peradi i mliječnim proizvodima.

Jedan od razloga zašto ne treba izbjegavati jaja je taj da je u jajima, kao i u jetrici, koncentriran kolin, vitamin B-kompleksa. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje slabljenje funkcije jetara te pamćenja i moći koncentracije.

Preporučljivo je pojesti četiri jaja tjedno, što je količina od 300 mg kolesterola.

Želite li spriječiti začepljenje arterija, ne konzumirajte maslac, punomasno mlijeko, punomasni sir, teleću i svinjsku mast te masti ispod kožice peradi.

Smanjivanjem udjela zasićenih masti kojom su bogate navedene namirnice postići će se najveće sniženje razine kolesterola, posebno u osoba kojima je ona povišena.

Među ostalim, ako konzumirate crveno meso, uklonite s njega svu vidljivu mast, tada vam ono neće štetiti.

Svatko na svoj način

Ako je razina kolesterola normalna, ne treba toliko paziti na prehranu ni biti preopterećen svakim zalogajem.

Isto tako, nemojte očekivati da sve vrste hrane djeluju ne sve ljude, jer nismo svi jednaki. Različiti ljudi različito reagiraju na iste stvari.

Eksperimentirajte ne biste li otkrili koje su vrste hrane za vas najdjelotvornije