Volimo ga s kuhanim mesom, ribom, u salatama ili umacima,a zahvaljujući svojoj karakterističnoj ljutini i oštrini hren poboljšava okus mnogih jela

Hren izvrsno godi uz šarana i kobasice, kuhanu šunku, kuhanu teletininu i junetinu, kao dodatak salatama i umacima na bazi vrhnja, majoneze i senfa.

Neki ga stavljaju naribanog u pire-krumpir ili ga pomiješaju s jogurtom.

Zbog svoje oštre arome dopunjuje okus blagim jelima i ublažava masna jela.

Ako volite konzumirati svježi hren, prilikom kupnje pazite da bude malo vlažan i čvrst – to su odlike dobrog hrena.

Sačuvat ćete mu aromu budete li ga držali neočišćenog u zatvorenoj posudi u hladnjaku (od 4 do 6 mjeseci).

Ako ga ogulite i naribate, aroma i ljutina brzo će se izgubiti pa ga potrošite u roku od nekoliko dana.

Mali trik kojim se možete poslužiti ako želite ublažiti ljutinu hrena jest da svježi i neočišćeni korijen prije ribanja držite jedan sat u mlijeku.

Kako biste još više uživali u kuhanom mesu, donosimo brzi recept za umak od
hrena.

Umak od hrena

  • maslac
  • brašno
  • hren
  • temeljac
  • kiselo vrhnje

priprema

  1. Otopite malo maslaca pa na njemu popržite brašno i naribajte malo hrena.
    Dodajte malo temeljca iz juhe i zavrijte.
  2. Kuhajte otprilike pola sata uz stalno miješanje te na kraju dodajte vrhnje.

Preporučujemo