Blagdanska guska – jednostavno neizbježna na božićnom meniju

Kako će guska postati fino hrskava

Rastopite masne jastučiće

Između filea prsa i bataka u guske nalaze se pod kožom masni jastučići. Prije pečenja više puta ih probodite vilicom za meso.

Nakon 1 sat pečenja učinite to još jednom. Za vrijeme pečenja mast se topi, a kroz te će rupice lako izaći.

Često zalijevajte kožu guske pa će na kraju biti jednakomjerno hrskava i smeđa.

Pravilno nadjevanje

Priprema guske:

Iznutrice (vrat, želudac, jetra i srce) izvadite iz guske. Njih možete upotrijebiti za umak ili nadjev. Također uklonite svu vidljivu masnoću.

Gusku operite iznutra i izvana, posolite i popaprite. Zatim je nadjenite pripremljenim nadjevom.

Zatvaranje:

Otvor zatvorite pomoću drvenih čačkalica ili jednostavno zašijte kuhinjskim koncem.

Rezanje guske

Zarezivanje prsa

Vilicom za meso dobro držite gusku. Velikim, oštrim nožem zarežite uzduž prsne kosti sve do kosti rebara.

Rezanje bataka

Vilicom za meso pritisnite batak u smjeru od guske, zatim zarežite kožu pa uz kost do zgloba i onda ga odvojite.

Rezanje prsa

Prsa podignite, nožem ih režite uzduž kosti do zgloba krila i potom odvojite.

Rezanje na komade

Od filea odvojite krila pa ga narežite na ploške. Batke razrežite. Zatim meso s kožom odvojite od kosti krila i bataka.

Vađenje nadjeva

Ako je guska još nadjevena, škarama je prerežite uzduž prsne kosti i rastvorite je. Izvadite nadjev.

Pečena guska nadjevena jabukama i orasima

  • 1 guska (oko 3.5 kg)
  • sol, papar
  • 3 žlice posušenog, nasjeckanog pelina
  • 750 g jabuka
  • 80 g grubo usitnjenih oraha
  • 1 žlica nasjeckanih listića majčine dušice
  • 250 ml soka od jabuke
  • 500 ml bijeloga vina
  • 2 žlice škroba

priprema

  1. Iz guske izvadite iznutrice. Gusku operite, posušite te izvana i iznutra naribajte solju, paprom i pelinom.
  2. Za nadjev očistite jabuke i narežite ih na ploške. Zatim ih pomiješajte s orasima i majčinom dušicom i nadjenite gusku.
  3. Otvor na guski zatvorite kuhinjskim koncem.Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Gusku (s prsima prema dolje) stavite u duboki lim za pečenje.
  4. Iznutrice operite i po potrebi usitnite te stavite oko guske. Stavite u pećnicu, ulijte 250 ml vode i vino te pecite oko 15 minuta.
  5. Temperaturu smanjite na 175 stupnjeva. Vilicom napravite rupice u područjima ispod krila tako da masnoća može iscuriti.
  6. Pecite još oko 1 sat, okrenite gusku i s prsima prema gore pecite još 1 sat. Dok se peče, često je zalijevajte umakom od pečenja i vinom, a po potrebi ulijte i vode.
  7. Potom 15-ak minuta prije kraja pečenja prelijte preostalim vinom i temperaturu povećajte na 220 stupnjeva.
  8. Nakon pečenja izvadite gusku, a umak od pečenja procijedite. Masnoću uklonite, a umaku možete dodati oko 500 ml temeljca od peradi.
  9. Škrob pomiješajte sa 2 žlice vode, umiješajte ga u umak od pečenja i zakuhajte. Začinite ga solju i paprom.
  10. Gusku narežite na komade i poslužite je s umakom i nadjevom.

Preporučujemo