Ako ste u austrijskoj metropoli, morate kušati Sacher tortu. Za kućnu varijantu pak donosimo recept toliko sličan originalu da nećete primijetiti razliku

Malo volje i puno ljubavi svugdje čine čuda, pa tako i u kuhinji. Razveselite svoju obitelj i prijatelje ovom neodoljivom varijantom klasične austrijske torte.

Pripazite, nakon što izvadite biskvit iz pećnice, ostavite ga da se hladi oko 8 minuta u posudi za pečenje kako se prilikom vađenja ne bi raspao.

Kolač à la Sacher ima bolji okus i sočniji je nakon što odstoji jedan dan.

Kolač à la Sacher

  • 100 g margarina ili maslaca
  • 300 g jabuka
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 g kakaa
  • 200 g džema od marelice, višnje ili ribiza
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 30 g biljne masti
  • 70 g krupno nasjeckanih orašastih plodova (indijski oraščići, bademi, lješnjaci ili orasi)

priprema

  1. Četvrtastu posudu za pečenje s višim rubovima premažite s malo masnoće. Od papira za pečenje izrežite pravokutnik kojim obložite dno posude. I stranice posude pokrijte papirom za pečenje.
  2. U posudu narežite preostalu masnoću i malo rastopite na umjerenom plamenu. Ostavite da se ohladi. Jabuke operite, ogulite i naribajte.
  3. U većoj posudi tucite ohlađenu masnoću, šećer i jaja dok ne dobijete gustu, glatku smjesu svijetložute boje.
  4. Brašno zajedno s praškom za pecivo i kakaom prosijte u posudu sa smjesom od jaja. Sve dobro promiješajte i na kraju dodajte naribane jabuke.
  5. Pripremljenu smjesu ulijte u posudu za pečenje. Zagladite i pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C (ako je na vrući zrak, zagrijte je na 150 °C) 35-40 minuta.
  6. Ispečeni biskvit oprezno izvadite iz posude i ostavite da se ohladi. Ohlađeni biskvit oštrim nožem uzdužno prerežite pa oprezno odvojite gornji list biskvita.
  7. Promiješajte džem i namažite ga ravnomjerno na biskvit. Pokrijte gornjim dijelom biskvita i lagano pritisnite.
  8. Čokoladu natrgajte na komadiće i stavite u posudu. Dodajte biljnu mast i rastopite u vodenoj kupelji.
  9. Prelijte kolač i razmažite. Nakon toga pospite ga orasima i ostavite da se stisne. Narežite kolač na komade.