Humus je namaz za sve sezone, a osim uz kruh može se kombinirati i uz mnoga druga jela. Njegova dobrobit nije samo odličan okus, nego i njegova ljekovita svojstva...

Humus je dokaz da je neke najukusnije stvari u životu najjednostavnije napraviti. Ako volite egzotičniju kuhinju, iako je riječ o vrlo blagom okusu, morate probati tu neizostavnu deliciju arapskog svijeta.

Nazivaju ga najzdravijim namazom na svijetu jer ima pozitivan učinak na zdravlje s relativno malo kalorija.

Spravljen je od samo četiriju sastojaka: mljevenog slanutka, tahinija ili paste od sezama te limunova soka i češnjaka, ali svi spadaju u nutritivno bogate namirnice, pa i sam humus pripada toj kategoriji.

Bogat je vitaminima, mineralima, proteinima (zbog čega produljuje osjećaj sitosti) te vlaknima, pa pomaže u regulaciji razine šećera i masnoća u krvi te pravilnog funkcioniranja probavnog trakta.

Glavni sastojak humusa, slanutak, sadrži odličnu kombinaciju antioksidansa. Osim što je bogat vitaminom C i E te beta-karotenom, sadrži i flavonoide kvercetin, kempferol i miricetin koji, kao i svi antioksidansi, sprečavaju nastanak oštećenja koja mogu uzrokovati slobodni radikali.

Ova poslastica, koja se odlično stapa s tostiranim kruhom, danas se može nabaviti u većini trgovina, a želite li se sami okušati u pripremi ovog libanonskog namaza, donosimo recept Vanje Varge iz zagrebačkog Centra za kulturu prehrane.

Humus

  • 500 g slanutka (namočenog pa skuhanog)
  • 100 ml tahinija (paste od sezama)
  • sok od dva-tri limuna (prema okusu)
  • nekoliko žličica sitno nasjeckanog protisnutog češnjaka (prema ukusu)
  • maslinovo ulje, po potrebi
  • sol i papar
  • ljute papričice i sitno nasjeckani svježi peršin, po želji

priprema

  1. Slanutak isperite pod mlazom vode. U blender stavite tahini pastu, češnjak i sok od limuna pa miksajte jednu- dvije minute.
  2. Ako bude potrebno, dodajte malo vode (u kojoj se kuhao slanutak) kako biste dobili kremastu pastu.
  3. Zatim dodajte ocijeđeni slanutak, začine i, po potrebi, maslinovo ulje pa miksajte još dvije minute.

Izvor: Sensaklub.hr