Sezonsko povrće, poput rajčica, tikvica ili paprika, možete puniti na razne načine i tako dobiti ‘konkretan’, ali vrlo ukusan i zdrav obrok

Punjeno povrće (osim, primjerice, tikvica s mljevenim mesom ili paprika s ribanim sirom i krumpirima) rijetko se nađe na našem meniju. Prava šteta jer je to prilično jednostavno jelo pravi praznik za oči, ali i nepce.

Nadijevanje povrća doista pruža pravu priliku da iskušate svoju kulinarsku maštu i pronađete idealan nadjev kojim ćete osvojiti goste.

I ne zaboravite da je punjeno povrće zdrav obrok – uvijek je puno zelenja ‘u igri’.

Što se sve može puniti

Doslovno sve, ali najčešće su to paprike, tikvice ili rajčice – u njih ipak stane najviše nadjeva. No pravi sladokusci znaju da se isto tako ukusna jela mogu pripremiti punjenjem korabe, luka, patlidžana, gljiva ili pak koromača.

Povrće se najčešće puni sirovo, a jedine su iznimke koraba i luk, koji se lakše nadijevaju kada ih se malo prokuha. Tako ćete ih lakše i izdubiti.

Atrakcija na stolu

Punjeno povrće privlači i svojim izgledom – prava je atrakcija na stolu. Zato, pri čišćenju, primjerice, paprika i rajčica sačuvajte ‘poklopac’ za poslije.

Kada je pečenje punjenog povrća pri kraju, stavite poklopce na njih, kratko zapecite i poslužite.

Kad je riječ o plodovu mesu koje ste odstranili, nemojte ga bacati, nego ga iskoristite tako što ćete ga pomiješati s nadjevom.

Tri ideje za nadjeve:

Pire od krumpira i začina

Dva stručka zelenja narežite pa s malo maslinova ulja usitnite štapnim mikserom. Pomiješajte sa 600 g skuhanih i zgnječenih krumpira, 100 g ribanog sira, 2 žumanca i 70 g skute (ili svježeg kravljeg sira).

Dva bjelanca čvrsto stucite i lagano umiješajte u smjesu pa njome punite povrće – najbolje korabu ili patlidžane.

Krema sa špinatom i ricottom

Otopite 300 g zamrznutog špinata i nasitno nasjeckajte. Pomiješajte špinat s 500 g ricotte, 100 g ribanoga parmezana, 4 bjelanca i 4 velike žlice krušnih mrvica.

Posolite, popaprite i dodajte muškatni oraščić. Punite nadjevom od rajčica ili šampinjona.

Nadjev s kus-kusom

Oko 250 g kus-kusa skuhajte u temeljcu za juhu. Jednu glavicu luka i 2 češnja češnjaka nasjeckajte pa dodajte meso rajčica (tj. povrća kojim punite nadjev) i kus-kus.

Dodajte 2 žlice maslinova ulja, 150 g narezanog feta sira i 1 žličicu harisa umaka (ili umaka od rajčica). Posolite i popaprite. Sve dobro izmiješajte i punite s