Najpoznatiji je kao preljev na američkim plačinkama, no savršeno ide i uz vruće pogačice s maslacem, francuski tost, ječmene kolačiće...

Javorov sirup jedan je od najpoznatijih kanadskih simbola (uostalom upravo njegov list krasi kanadsku zastavu) a dobiva se od biljnog soka drveta crnog javora i šećernog javora. Karakterističnog je okusa, rijedak i sipak te vrlo poznat po svojoj kvaliteti.

Izvrstan je kao preljev na sladoledu od vanilije, vrućim mekanim pogačicama s maslacem, vrućim ječmenim kolačićima, francuskom toastu i američkim palačinkama.

U pečenju kolača možete ga upotrijebiti da pojača okus grubih slatkih kruhova i svake torte, kolača i savijača koje se rade s orasima.

Ljubitelji posebnih okusa rado će ga staviti i u slana jela poput glazirane šunke, a javorov se sirup sasvim profinjeno slaže i s prokulicama!

Američke palačinke s javorovim sirupom

  • 130 g pšeničnog bijelog brašna,
  • 20 g šećera,
  • 5 g praška za pecivo,
  • mala žlica sode bikarbone
  • 1 jaje
  • 60 g maslaca
  • 250 ml kiselog mlijeka
  • sol
  • 1,5 dl javorovog sirupa

priprema

  1. Stavite brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, šećer, 30 g otopljenog maslaca, kiselo mlijeko i jaje u zdjelu pa sve dobro izmiješajte pjenjačom.
  2. Smjesu poklopite i stavite da odstoji cca 30 minuta pa je nakon toga još jedom dobro izmješajte.
  3. Ugrijte na vatri tavu za palačinke i stavite nekoliko kapi otopljenog maslaca. Na tavu izlijte po 100 ml smjese te ispecite palačinke.
  4. Kada iskoristite svu smjesu, na svaki tanjur stavite po 4-5 palačinki, na vrh stavite kockicu maslaca i prelijte ih javorovim sirupom te poslužite.

Preporučujemo