Jabuka poboljšava rad metabolizma, pomaže pri mršavljenju, omogućuje miran san... Ona je poput škrinje s blagom.

Bogata je vlaknima (celuloza, pektin, lignin…), smanjuje kolesterol koji nastaje u jetrima te sprečava nastanak srčanih oboljenja.

Ovaj plod obiluje vitaminima (C-vitaminom, koji jača imunitet i usporava proces starenja, te vitaminima A, E, K, B), mineralima (kalijem, magnezijem, fosforom, željezom), kiselinama (mliječnom, limunskom i jabučnom) koje pomažu u procesu probave.

Zahvaljujući ugljikohidratima koje sadrži (fruktoza, saharoza, glukoza) opskrbljuje organizam energijom te sprečava umor i razbistruje um. Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Svaki dan pojedite jabuku kako biste spriječili nastanak brojnih zdravstvenih tegoba. Konzumacija jabuke potiče i lučenje serotonina, ‘hormona sreće’.

Ljekovitost ovog voća bila je poznata još u srednjem vijeku. Za liječenje su se, osim plodova, koristili i cvjetovi i listovi, i to protiv bolesti očiju, potom mladi izdanci jabuke protiv kostobolje, te pupoljci protiv glavobolje, grčeva i zatvora.

I kršćanska svetica Hildegard iz Bingena govorila je o ljekovitim svojstvima jabuke, no nije se ograničavala samo na ljekovitost ploda.

Kako nema veliku energetsku vrijednost, jer njezin najveći dio čini voda, u kojoj su otopljeni vitamini te hranjive i ljekovite tvari, jabuka kroz želudac prođe za 20 minuta.

Međutim, ako je uzimate nakon obroka, zbog hrane koja se probavlja u želucu i do nekoliko sati, dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu hranjivih i ljekovitih tvari.

Jabuke jedite s korom (osim ako ste kupili one tretirane pesticidima), jer kora sadrži šest puta više vitamina nego plod. Kora sadrži pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane.

Osim toga, kora sadrži ursoličnu kiselinu koja kontrolira razinu kolesterola i šećera u krvi te jača i štiti mišiće od propadanja.

Lijepi i zdravi zubi

Polaganim grizenjem i žvakanjem jabuke jačamo zubno meso, a konzumacijom jedne jabuke možemo očistiti usnu šupljinu od čak 90 posto bakterija koje uzrokuju nastanak zubnog karijesa.

Kiselina koja se nalazi u jabukama može pridonijeti otapanju zubnog kamenca. Budući da je bogata fluorom, sprečava nastanak karijesa te štiti floru usne šupljine.

Preporučujemo